czwartek, 30 października 2014

Pieczone ziemniaki z twarożkiem

Grule z gzikiem 


ziemniaki z gzikiem

Upieczone ziemniaki z gzikiem


Smaki, które pamiętam z corocznych wizyt w Tatrach. Grule, czyli ziemniaki. Nadziewane gzikiem, czyli twarożkiem, który, jest doprawiony czosnkiem i ziołami. Potrawa bardzo prosta w wykonaniu, a naprawdę pyszna i sycąca. 



Składniki: 
  • około 8 ziemniaków średniej wielkości 
  • 250g twarogu półtustego
  • 3 łyżki śmietany 
  • pęczek szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka oregano 
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Ziemniaki myjemy i szorujemy szczoteczką. Osuszamy pod ściereczką. Każdy ziemniak owijamy w folie aluminiową i pieczemy w temp. 200 stopni C przez jedną godzinę.

W czasie pieczenia przygotowujemy gzik, twaróg przekładamy do miski, dodajemy śmietanę i rozdrabniamy za pomocą widelca. Szczypiorek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do twarogu. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Wszystko dokładnie mieszamy. 

Po godzinie pieczenia ziemniaki odwijamy z folii od góry i pieczemy jeszcze 12 minut. 

Po tym czasie ziemniaki wyjmujemy z piekarnia nacinamy je w krzyżyk, delikatnie rozchylamy i nakładamy do każdego około 1,5 łyżki twarożku, jak zostanie to dokładamy. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 minut, żeby twarożek się lekko przyrumienił. Podajemy gorące. 

Smacznego!

środa, 29 października 2014

Przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy z jabłkami 

racuchy

Ciasto po wyrośnięciu z kawałkami jabłek

przepis na racuchy

Pyszne, miękkie racuchy z jabłkami. Zapewniam, że szybko znikną z waszych stołów.

Składniki:
  • 1/2kg mąki pszennej (ja użyłem tortowej) 
  • 50g świeżych drożdży 
  • 1 jajko 
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru 
  • szczypta soli 
  • 3 jabłka
  • 4 łyżki masła

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i mieszamy. Robimy małe wgłębienie i dodajemy pokruszone drożdże, które zasypujemy cukrem. Całość zalewamy połową szklanki mleka i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie dodajemy jajko oraz resztę mleka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Jabłka kroimy w kostkę i dodajemy do wyrośniętego ciasta, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Olej rozgrzewamy na patelni (2-3 cm wysokości), dodajemy do niego jeszcze 4 łyżki masła. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Lekko wystudzone racuchy posypujemy cukrem pudrem i gotowe.

Smacznego!

wtorek, 28 października 2014

Falafel - kotleciki z ciecierzycy

Przepis na falafel 

Podany z chlebkiem naan

Po usmażeniu

Zmielona masa z dodatkiem świeżej pietruszki i przypraw

 Falafel - bardzo popularna wegetariańska potrawa pochodząca z krajów arabskich.  Możemy się z nią spotkać w barach sprzedających kebaby, ale uwierzcie, że ta z ulicznych fast foodów nie może się równać z tą przyrządzoną przez nas w domu. Falafel musi być zrobiony z namoczonej ciecierzycy, a nie tej z puszki. Duża ilość przypraw sprawia, że są niezwykle aromatyczne. Świetnie smakują podane z chlebkiem naan, pitą czy tortillą oraz dodatkiem świeżych warzyw i sosów. 


Składniki (mi wyszło 30 sztuk):
  • 400g suchej ciecierzycy 
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka imbiru 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • olej do smażenia ( ja użyłem słonecznikowego) 
Zaczynamy od tego, że musimy namoczyć ciecierzycę, najlepiej przełożyć ją do miski, zalać dużą ilością wody i zostawić na noc. Ciecierzyca musi się moczyć minimum 7 godzin.

Namoczoną ciecierzycę odcedzamy, płukamy i mielimy w maszynce razem z cebulą. Do zmielonej masy dodajemy natkę pietruszki, sodę i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy dodając jeszcze trzy łyżki wody. Całość przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 40 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej (2-3 cm wysokości). Nabieramy łyżkę masy i formujemy z nich małe lekko spłaszczone kulki, z każdej strony dociskamy, żeby były dobrze zwarte. Smażymy na gorącym oleju około 3 minut z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu i gotowe.

Przepis na chlebek naan:  http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2014/10/chlebek-naan.html

Smacznego!


sobota, 25 października 2014

Chlebek naan

 Przepis na chlebek Naan 

 




Łatwy przepis na pyszne chlebki naan. Możemy podawać je z różnymi sosami, świeżymi warzywami, pastami czy z samym masełkiem i ziołami. Super dodatek do dań kuchni indyjskiej i azjatyckiej. 


Składniki:

  • 8g drożdży świeżych 
  • 120ml ciepłej wody 
  • łyżeczka cukru 
  • 1 jajo 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • łyżeczka soli 
  • 60ml oleju 
  • 270g mąki pszennej 

Drożdże rozrabiamy z wodą i cukrem i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Przelewamy do dużej miski i dodajemy jogurt, jajo i olej, dokładnie mieszamy. Mąkę mieszamy z solą i stopniowo, porcjami dosypujemy do reszty składników, wyrabiamy ciasto, żeby było gładkie i elastyczne, będzie się trochę kleiło do rąk, nie przejmujcie się tym. Ciasto smarujemy odrobiną oleju i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Rozgrzewamy patelnię. Ręce smarujemy olejem , odrywamy kawałki ciasta i na wysypanej małą ilością mąki stolnicy formujemy cienkie placuszki, ważne, żeby nie były za bardzo obtoczone mąką, bo nie będą rosły. Pieczemy na suchej patelni na średnim ogniu około 3-4 minut z każdej strony, chlebki przewracamy na drugą stronę, kiedy zacznie pojawiać się dużo "bąbelków" i ładnie się przyrumienią. Upieczone chlebki smarujemy masełkiem i posypujemy ulubionymi ziołami. Można je podawać jako dodatek do różnych dań lub jeść same.

Smacznego!

Przepis na Milkshake czekoladowy

Milkshake czekoladowy 

 



 

Przepis na tradycyjny milkshake czekoladowy, bardzo szybki i prosty w wykonaniu. 


Składniki:
  • 3 łyżki lodów waniliowych 
  • 3 łyżki kakao ( ja użyłem rozpuszczalnego Nesquik) 
  • szklanka mleka 
  • starta czekolada do przybrania (opcjonalnie) 

Wszystkie składniki dodajemy do blendera i miksujemy 2-3 minuty. Przelewamy do dużej szklanki. Posypujemy z wierzchu startą czekoladą i gotowe.

Smacznego!

piątek, 24 października 2014

Przepis na majonez

Domowy majonez

 



Zrobienie domowego majonezu to żaden problem. Ma świeży i delikatny smak. Musimy go spożyć szybko, ponieważ przez zawartość świeżych jaj szybciej się psuje. Kolor ma lekko żółty przez wiejskie żółtko i dodatek musztardy. 


Składniki: 
  • 1 jajo (najlepiej wiejskie) 
  • 280 ml oleju 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 2 łyżeczki octu winnego 
  • szczypta soli, cukru i pieprzu 
Do miski wbijam jajko, dodaję musztardę, ocet, sół, pieprz i cukier, całość ubijam. Następnie stopniowo w małych ilościach, cienkim strumieniem dodaję olej ubijając mikserem na średnich obrotach, będzie to trwało około 2-3 minut. Kiedy majonez jest gęsty i prawie biały to znaczy, ze jest gotowy. Jeśli chcemy, żeby majonez był mniej oleisty, możemy dodać więcej octu. Pieprzem i solą też doprawiamy według własnych upodobań smakowych. 

Smacznego!

czwartek, 23 października 2014

Pasztet z soczewicy

Pasztet z czerwonej soczewicy 

 

Po upieczeniu

Przed pieczeniem

Fajny przepis w którym wykorzystujemy warzywa, możemy użyć tych, na których właśnie ugotowaliśmy rosół. Pasztet warzywny, jest zdecydowanie mniej kaloryczny od mięsnego, a smakuje naprawdę wyśmienicie. 


Składniki: 
  • 250g soczewicy 
  • 3 marchewki 
  • 2 pietruszki 
  • 1 por
  • pół selera 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki curry 
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej 
  • szczypta gałki muszkatałowej 
  • 1 łyżeczka imbiru 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka masła 
  • 3 jajka
  • sól i pieprz 
  • oliwa 
  • bułka tarta
Zaczynamy od tego, że gotujemy marchewki, pietruszki, pora i selera do miękkości. Ja proponuje ugotować na nich bulion lub rosół. Ugotowane warzywa blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Soczewicę płuczemy na sitku, wrzucamy do garnka, zalewamy dwiema szklankami wrzącej wody, solimy i gotujemy 15 minut.  Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na 7 łyżkach oliwy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zmielone warzywa, całość chwilę przesmażamy i dodajemy ugotowaną soczewicę (odlać wodę, jeśli została). Dodajemy przyprawy i całość smażymy jakieś 5-6 minut. Próbujemy czy jest dobrze doprawione, jeśli tak, to zdejmujemy z ognia. 

Całość przekładamy do miski i dodajemy masło, mieszamy, aż się rozpuści. Teraz musimy poczekać 15 minut, aż masa troche przestygnie. Po tym czasie dodajemy po jednym jajku szybko mieszając. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C termoobieg. Keksówki lub aluminiowe formy smarujemy masłem, a następnie posypujemy równomiernie bułką tartą. Pasztet przekładamy do form i lekko stukamy o blat, aby rozprowadził się równo. Z wierzchu sypiemy odrobiną bułki tartej i możemy udekorować pestkami dyni. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut, pasztet będzie gotowy, kiedy zacznie odchodzić od brzegów formy. Podajemy wystudzony. 

Smacznego! 

środa, 22 października 2014

Ciasto drożdżowe z winogronami - Schiacciata con l’uva

Schiacciata con l’uva - włoska drożdżówka z winogronami 

 

Po upieczeniu

Wyrobione ciasto przed wyrośnięciem

Pierwsza warstwa ciasta

Druga warstwa ciasta

Tyle zostało po 20 minutach od wyjęcia z piekarnika :)

Schiacciata con l’uva, jest plackiem na cieście chlebowym z winogronami. Szczególnie popularna jest we Florencji i okolicach, tradycyjnie wypiekana podczas winobrania. Przepis jest wykonany z najprostszych włoskich składników, czyli: winogron, ciasta chlebowego, rozmarynu i oliwy. Tradycyjny przepis zawierał tylko ciemne winogrona, ale ja trochę go zmieniłem i smakuje równie pysznie. 


Składniki: 
  • 2,5 szklanki mąki + 0,5 szklanki do podsypywania
  • 3/4 szklanki letniej wody 
  • 4 dag świeżych drożdży 
  • 8 łyżek oliwy 
  • 6 łyżek cukru 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka rozmarynu (ja użyłem świeżego, ale może być suszony) 
  • 40 dag ciemnych winogron 
  • 20 dag zielonych winogron (użyłem małych bezpestkowych) 

Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w letniej wodzie. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozczyn z drożdży, 4 łyżki oliwy, 4 łyżki cukru, szczyptę soli i rozmaryn. Całość wyrabiamy do momentu aż ciasto zaczyna odchodzić od rąk, po czym zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. 

Winogrona myjemy, czerwone kroimy na pół i wyjmujemy pestki, a zielone zostawiamy całe. Jeśli robicie ciasto z zielonych winogron z pestkami, to również należy je przekroić na pół i powyjmować pestki. 

Formę wysmarowujemy oliwą, ja użyłem okrągłej tortownicy o średnicy 25 cm. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C (góra-dół). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie połowy i każdą z nich rozwałkowujemy na rozmiar formy. 

Pierwszą połówkę ciasta układamy na spodzie formy, posypujemy połową winogron, polewamy równomiernie dwoma łyżkami oliwy i posypujemy jedną łyżką cukru. Następnie nakładamy drugą połowę ciasta i czynność z winogronami, oliwą i cukrem powtarzamy. Brzegi ciasta zostawiamy bez owoców, tj. na zdjęciu. 

Ciasto pieczemy 50 minut. Można podawać ciepłe, ale nie gorące, świetnie smakuje obsypane cukrem pudrem. 

Smacznego!

wtorek, 21 października 2014

Przepis na kebab z kuczaka curry

Kebab z kurczaka curry z jajkiem w chlebku pita

 

kebab z kurczaka pita

Kebab pita curry

Kebab to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań, można go przygotowywać na mnóstwo sposobów. Ja przedstawiam wam wersje na kebab z kurczaka w przyprawie curry. Zrobicie go bardzo szybko, jest to doskonały pomysł na obiad czy kolację. Smakuje wyśmienicie dzięki świeżym dodatkom i aromatycznej curry. 


Składniki(mi wyszło 5 kebabów):
  • podwójna pierś z kurczaka 
  • 2 jajka 
  • cebula czerwona 
  • 10 pomidorków koktajlowych 
  • opakowanie roszponki (może być szpinak lub mix sałat) 
  • pół cytryny 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki curry 
  • 5 chlebków pita 
  • 2 łyżki oliwy

Kurczaka kroimy w paski, cebulę na pół i w cienkie paski, pomidorki na połówki. Jajka gotujemy na twardo. Oliwę rozgrzewamy na patelni dodajemy pokrojonego kurczaka i curry, smażymy jakieś 6-7 minut, aż kurczak będzie gotowy. Cebulę i pomidorki wrzucamy do miski, skrapiamy sokiem z połowy cytryny i mieszamy. Jogurt naturalny łączymy z majonezem, dodajemy dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w plastry.

Użyłem gotowych  pit, przygotowujemy je według przepisu na opakowaniu, rozcinamy od góry i nakładamy łyżkę sosu czosnkowego, odrobinę roszponki, kurczaka, cebulę z pomidorkami i na wierzch dwa plastry jajka całość polewamy sosem czosnkowym oraz ketchupem. Gotowe!

Smacznego! 


poniedziałek, 20 października 2014

Sałatka śledziowa domowa

Sałatka śledziowa

 

przepis na śledzie

Tradycyjna domowa sałatka śledziowa wykonana z produktów, które zazwyczaj posiadamy w domowej spiżarni. Na pewno sprawdzi się na każdej imprezie.


Składniki:
  • 40 dag płatów śledziowych 
  • 2 jajka ugotowane na twardo 
  • 1 duża cebula
  • 1 duża ugotowana marchewka
  • 6 marynowanych grzybków (ja użyłem rydzów) 
  • 2 średnie ogórki kiszone 
  • 3 łyżki oleju 
  • 2 łyżki natki pietruszki 

Śledzie z solanki moczymy minimum 3 godziny w mleku. Jajka i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę, ogórki oraz grzybki także kroimy w drobną kostkę. Pokrojone składniki mieszamy razem w misce. Śledzie należy opłukać zimną wodą, osuszyć i pokroić w skośne paski, układamy je na dużym talerzu i posypujemy wymieszanymi warzywami z grzybkami oraz jajkiem. Skrapiamy olejem i posypujemy natką pietruszki. Z wierzchu można posmarować majonezem i przybrać paskami papryki.

Smacznego!

Przepis na proste ciasto - Brownie

Proste czekoladowe Brownie 

 

Ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe
Niewymieszana masa przed pieczeniem

ciasto czekoladowe
Po upieczeniu

Bardzo dobry pomysł na deser. Czekoladowe brownie przygotowuje się szybko i jest to ciasto, które zawsze się udaje. Szczególnie polecam miłośnikom czekolady. 

 

Składniki:
  • 250g gorzkiej czekolady
  • 280g masła
  • 250g cukru
  • 75g mąki
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki wody
  • 75g orzechów włoskich 

Zaczynamy od posiekania orzechów. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Masło kroimy w kostkę. Następnie wodę zagotowujemy w niedużym garnku z cukrem, kiedy się rozpuści należy dodać czekoladę i po chwili masło. Składniki mieszamy i kiedy wszystko się połączy zdejmujemy garnek z ognia.

W misce mieszamy mąkę i jaja. Następnie dodajemy pomału syrop czekoladowy ciągle mieszając, dosypujemy orzechy i jeszcze raz wszystko mieszamy.

Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-22 minuty w temperaturze 180 stopni C. Ciasto powinno być wilgotne w środku. Brownie uzyska prawidłową konsystencje po wystudzeniu.

Smacznego!


niedziela, 19 października 2014

Zupa z pomidorów i papryki

Rozgrzewająca zupa krem z pomidorów i papryki

 


Idealna propozycja na jesienną pogodę. Zupa świetnie smakuje podana z chrupiącymi grzankami i tartą mozzarellą. Bardzo prosta do zrobienia. 


Składniki: 
  • 1l passaty pomidorowej lub gęstego przecieru pomidorowego 
  • 250ml śmietanki 30% 
  • 4 czerwone papryki 
  • 6 pomidorów
  • 3 żąbki czosnku
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 2 łyżeczki ostrej papryki 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz
  • tarta mozzarella (niekoniecznie) 
  • grzanki (niekoniecznie) 
  • pietruszka (niekoniecznie) 
Passatę lub przecier przelewamy do garnka i zagotowujemy. Paprykę i pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej paprykę, pomidory, czosnek, słodką i ostra paprykę, smażymy razem 10 minut. 

Po tym czasie składniki z patelni dodajemy do garnka z passatą. Całość miksujemy blenderem aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do zupy dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku i gotowe. Podajemy z tartą mozzarellą, grzankami i posiekaną pietruszką. 

Smacznego!

piątek, 17 października 2014

Szybki obiad - Chilli Con Carne

Chilli Con Carne 

 

szybki obiad

Przepis na szybki i bardzo smaczny obiad w meksykańskim stylu. Chilli Con Carne możemy podawać z tortillą, ziemniakami, makaronem czy ryżem, świetnie pasuje do wszystkiego. 


Składniki: 
  • 500g mielonej łopatki wieprzowej 
  • 2 puszki pomidorów pokrojonych bez skórki 
  • 1 puszka czerwonej fasoli 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 2 cebule białe 
  • 1 cebula czerwona 
  • 2 czerwone papryki 
  • 150ml wody 
  • oliwa z oliwek 
  • sól i pieprz 
  • słodka papryka 
  • chilli 
  • kmin rzymski mielony 
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. W szerokim garnku rozgrzewamy trzy łyżki oliwy, dodajemy cebulę i czosnek, a po trzech minutach łyżeczkę chilli, dwie łyżeczki słodkiej papryki i kminu rzymskiego. Całość podsmażamy jeszcze minutę ciągle mieszając. Następnie dodajemy mięso, które smażymy razem z pozostałymi składnikami 5 minut. Dodajemy pomidory oraz wodę i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. 

W tym czasie paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy ją do mięsa i gotujemy jeszcze 5 minut. Po upływie tego czasu dodajemy odcedzoną fasolę, gotujemy przez następne 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe. 

Smacznego! 

Przepis na kopytka

Klasyczny przepis na kopytka 



Klasyczny, prosty przepis na kopytka, nikomu nie powinien sprawić problemu. Kopytka można podawać z masłem i cukrem, sosami owocowymi, warzywnymi czy mięsnymi. Każdy ma swoją ulubioną wersję. 


Składniki: 
  • 1,2kg ziemniaków 
  • 1 duże jajko 
  • 200g mąki + do podsypywania 
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Zostawiamy do ostygnięcia. 

Kiedy ziemniaki wystygną dodajemy do nich jajko i mąkę. Szybko zagniatamy na jednolitę masę, ciasto może lekko się kleić do rąk, nie dosypujmy zbyt dużo mąki, ponieważ sprawi ona, że kopytka będą twardsze. Mała zawartość mąki powoduje, że są one miękkie. 

Ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Podzielić na kilka równych częśći i uformować z nich wałeczki, wielkości palca. Wałeczki lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki. 

Wodę zagotować w dużym garnku, dodać do niej dwie łyżki soli. Kiedy zacznie się gotować zmniejszamy ogień i wrzucamy do niej kopytka, robimy to partiami. Zamieszajmy raz drewnianą łyżką, żeby się nam nie przykleiły do garnka. Gotujemy je 2 minuty od momentu wypłynięcia. 

Możemy podawać gorące. 

Smacznego! 

czwartek, 16 października 2014

Przepis na proste ciasteczka Kokosanki

Kokosanki - pyszne ciasteczka! 

Po upieczeniu

Przed pieczeniem

Pysznie kokosowe, chrupiące, idealnie pasują do kawy czy kakao. Ich zrobienie jest bardzo proste, przepis zaczerpnięty z książki Anny Starmach "Pyszne 25".  


Składniki: 
  • 250g wiórek kokosowych 
  • 60g masła 
  • 150g cukru 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 3 białka kokosowe 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, ja piekłem góra-dół. Do średniego garnka wrzucamy masło, chwilę ogrzewamy na małym ogniu, dodajemy 100g cukru i wszystko podgrzewamy do momentu aż całość się rozpuści. Zdejmujemy z palnika, dodajemy wiórki i mieszamy. Całość będzie sypka, ale tym się prosze nie martwić. Musimy ją ostudzić. 

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy powoli sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i 50g cukru. 1/3 ubitych białek mieszamy z wystudzoną masą kokosową, a resztę dodajemy stopniowo i delikatnie mieszamy. 

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy małą łyzeczką naszą masę. Musimy zachować odstęp między ciasteczkami, bo delikatnie nam wyrosną. Mi wyszły dwie takie blachy jak na zdjęciu. Pieczemy około 15 minut, obserwujcie czy się za bardzo nie przypalają. Ciasteczka będą delikatne po upieczeniu, więc najlepiej studzić je na blaszce z piekarnika, po wystudzeniu będą zwarte i nie będą się rozlatywały. 

Smacznego! 

Tarta na cieście francuskim z łososiem

Przepis na tartę z łososiem, mozzarellą, serem 

 

tarta

Przed pieczeniem

tarta
Po pieczeniu

Przedstawiam pomysł na bardzo prostą i bardzo smaczną tartę z łososiem, mozzarellą, pomidorami, serem lazur i czarnymi oliwkami. Tarta może zostać podana na obiad, kolacje, a także na sniadanie, sprawdzi się zawsze. Można ją podawać od razu po upieczeniu, ale na drugi dzień rano również będzie dobra. 


Składniki: 
  • opakowanie ciasta francuskiego 400g
  • 7 jajek 
  • 150ml śmietanki 30% 
  • 100g sera lazur niebieskiego
  • 100g sera mozzarella 
  • 250g wędzonych brzuszków z łososia (ja użyłem pięciu brzuszków) 
  • kilka czarnych oliwek 
  • 1 pomidor
  • sól i pieprz 
  • rozmaryn 
  • masło do wysmarowania formy 
  • mąka do podsypania ciasta

Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania, obsypujemy maką i wałkujemy, ciasto musi być cienkie. Następnie wykładamy ciastem formę, za pomocą wałka pozbywamy się nadmiaru ciasta, dociskamy ciasto do brzegów formy i nakłuwamy widelcem, żeby nie utworzyły się nam pęcherzyki. Chowamy do lodówki. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni góra-dół. 

Oddzielamy mięso z brzuszków łososia od skóry i siekamy. Mozzarelle i ser lazur kroimy na plastry. Pomidora kroimy w kostkę. Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietankę, doprawiamy szczypta soli i dokładnie mieszamy. 

Formę na tartę wyjmujemy z lodówki i na cieście ukladamy łososia, następnie mozzarelle, pomidory, oliwki, a na wierzchu ser lazur, wszystko posypujemy szczyptą pieprzu, soli oraz odrobiną rozmarynu.  Całość zalewamy mieszaniną jaj i śmietany. 

Pieczemy w piekarniku około 25 minut, aż masa z jajek się zetnie i ładnie zrumieni. 

Można podawać gorące. 

Smacznego!

środa, 15 października 2014

Ciasteczka z otrębami owsianymi i sezamem

Ciasteczka z otrębami owsianymi i sezamem 



Przed pieczeniem

Po pieczeniu

Pyszne chrupiące ciasteczka. Dodatek sezamu, suszonej żurawiny, otrębów owsianych i ziaren słonecznika, wzbogaca je o cenne wartości. Ciasteczka nie są nisko kaloryczne, ponieważ zawierają masło i mąkę pszenną, ale na pewno, są zdrowsze od sklepowych ciastek. Zawierają dużo błonnika dzięki zawartości otrębów owsianych. Polecam, ich wykonanie, jest bardzo proste!  


Składniki: 
  • 200g mąki pszennej 
  • 80g otrębów owsianych
  • 40g ziaren słonecznika
  • 50g sezamu
  • dwie łyżki pokruszonych płatków migdałów 
  • dwie łyżki suszonej żurawiny 
  • cztery kostki czekolady gorzkiej drobno pokrojone 
  • 130g masła 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 100g cukru 
  • łyżka proszku do pieczenia 
Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy. Następnie masło kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do miski z suchymi składnikami razem z trzema łyżkami jogurtu naturalnego. Mocno zagniatamy. Ciasto może się troszkę lepić do rąk, ale nie sprawi wam to problemu przy formowaniu ciasteczek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy na niej ciasteczka. Mi wyszło 18 ciasteczek. Pieczemy w 180 stopniach góra-dół około 15 minut, trzeba doglądać czy są zrumienione z wierzchu. Ciasteczka, są najlepsze na drugi dzień rano, super smakują w połączeniu z kawą lub ciepłym mlekiem. 

Smacznego! 



wtorek, 14 października 2014

Sałatka z winogronami i serem pleśniowym

Sałatka z winogronami i serem pleśniowym 

 

Połączenie winogron z serem pleśniowym to naprawdę bardzo dobry pomysł. Sałatka, jest lekka, nadaje się na każdą porę dnia, a jej przyrządzenie zajmuje pięć minut. 

Składniki:
  • 100g sera pleśniowego 
  • 200g winogron 
  • 1 paczka mix sałat 
  • 6 suszonych pomidorów w oleju 
  • 1,5 łyżki ziaren słonecznika 
  • łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami 
  • sól i pieprz 
Winogrona kroimy na połówki, suszone pomidory w cienkie plasterki, ser pleśniowy w kostkę. Sałatę przekładamy do miski, dodajemy pokrojone składniki oraz ziarna słonecznika. Na koniec polewamy olejem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy i gotowe! Można podać z grzankami.

Smacznego!

poniedziałek, 13 października 2014

Przepis na szybkie spaghetti frutti di mare

Spaghetti frutti di mare 



sphagetti

Śródziemnomorskie smaki w Twojej kuchni? Nic trudnego! Mój przepis na sphagetti z owocami morza, jest bardzo prosty do wykonania. 


Składniki: 
  • 500g mrożonych owoców morza mix ( ja kupiłem w makro firmy fine food) 
  • 1 puszka pomidorów krojonych i obranych w zalewie 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 duża cebula 
  • swieża bazylia ( może być suszona) 
  • ser tarty ( najlepiej parmezan) 
  • sól i pieprz 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • oliwa 
  • sok z ćwiartki cytryny 
  • makaron spaghetti
Odmrażamy owoce morza, można to zrobić szybko przy użyciu mikrofalówki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebulę kroimy w kostkę, jeden ząbek czosnku w cienkie plastry. Rozgrzewamy łyżkę oliwy na głębokiej patelni, dodajemy cebulę i jeden ząbek czosnku, smażymy chwilę, żeby cebulka się lekko zeszkliła. Dwa ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Następnie dorzucamy odmrożone owoce morza. Smażymy razem z cebulą cztery minuty cały czas mieszając. Do całości dodajemy pomidory z puszki, sok z ćwiartki cytryny, paprykę słodką i gotujemy wszystko na patelni 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię oraz starty ser. Makaron odcedzamy i mieszamy dokładnie z sosem na patelni. Gotowe! 

Smacznego!

niedziela, 12 października 2014

Zupa krem z dyni i groszku z piersią kurczaka

Zupa krem z dyni i groszku z piersią kurczaka 





Bardzo smaczna, rozgrzewająca zupa z dyni. Polecam wszystkim na jesienne chłodne dni.  


Składniki: 
  • 1200 ml wody 
  • 2 filety z piersi kurczaka 
  • 6 ziemniaków 
  • 20 dag groszku zielonego ( może być mrożony) 
  • 20 dag obranej dyni 
  • 1 garść ziaren słonecznika 
  • 4 łyżki oliwy 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 
  • 2 łyżeczki sosu sojowego 
  • 2 łyżeczki miodu 
  • sól, pieprz, imbir, curry, gałka muszkatałowa 
Zaczynamy od przyrządzenia marynaty do kurczaka. Mieszamy oliwę, sos sojowy, sok z cytryny, miód i doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, curry, imbiru i gałki muszkatałowej. Zalewamy nią mięso i wkładamy je do lodówki na 45 minut. Ziemniaki obieramy i gotujemy razem z groszkiem i dynią w osolonej wodzie przez 30 minut. Kiedy, są już miękkie, doprawiamy łyżką curry, gałki muszkatałowej, szczyptą soli i pieprzu. Jeśli lubimy pikantne smaki, możemy dodać jeszcze łyżkę pieprzu cayenne. Całość miksujemy blenderem. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. 

Zupę wlewamy do talerzy, dodajemy usmażonego kurczaka i posypujemy ziarnami słonecznika. 

Smacznego! 

piątek, 10 października 2014

Sałatka z gruszkami i serem pleśniowym

Sałatka z gruszkami i serem pleśniowym 





Sałatka, która sprawdzi się na każdą okazję. Z pewnością zaskoczy wszystkich gości, bo połączenie gruszek z serem pleśniowym nie należy do codziennych. Sałatka jest lekka i bardzo smaczna, wykonanie jej nie sprawi nikomu problemów. 


Składniki (na dwie porcje): 
  • jedna duża gruszka 
  • 100 g sera pleśniowego błękitnego 
  • mix sałat 
  • pestki dyni 
  • oliwa
  • miód
  • musztarda 
  • sok z ćwiartki cytryny 
  • łyżeczka masła 
Gruszki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy na cztery równej wielkości plastry. Masło rozgrzewamy na patelni i obsmażamy gruszki, dwie minuty z jednej i dwie minuty z drugiej strony. 

Z 2 łyżek miodu, 2 łyżek musztardy i 4 łyżek oliwy robimy sos, wszystkie skłądniki dodajemy do słoiczka, zakręcamy i trzepiemy na wszsytkie strony, żeby składniki dokładnie się wymieszały. Ser pleśniowy kroimy w kostkę.

Sałatę układamy na talerzu, następnie polewamy dwiema łyżkami sosu, na to kładziemy plastry gruszek, posypujemy serem i pestkami dyni, na koniec polewamy kolejnymi dwiema łyżkami sosu i sałatka jest gotowa! 

Smacznego!

Bruschetta z mozzarellą i pomidorami

Bruschetta z mozzarellą i pomidorami 







Przepis bardzo prosty, a efekt jest oszałamiający, bruschetty będą smakować wszystkim. Doskonale sprawdzą się jako przękąska na imprezę, kolację we dwoje czy chociażby śniadanie.  Klasyczne włoskie smaki, które możemy przygotowywać w naszej kuchni na co dzień. 


Składniki (na 4 bruschetty): 


  • pieczywo pszenne typu ciabatta ( doskonale sprawdzi się nawet zwykły polski chleb) 
  • ząbek czosnek 
  • jeden duży pomidor 
  • kulka sera mozzarella 
  • świeża bazylia ( może być suszona) 
  • oliwa 
  • sól 
  • pieprz 


Zaczynamy od tego, że kroimy nasze pieczywo, na niezbyt grube kromki ( można użyć zwykłego krojonego chleba ). Jeśli posiadamy toster do chleba to możemy przygotować je w tosterze, tak, żeby były delikatnie spieczone. Można to zrobić również na kratce w piekarniku, nastawionym na 200 stopni - termoobieg góra dół w 10 minut będą gotowe. Polecam również przygotowanie grzanek na grillu. Każdy sposób będzie dobry.

Kiedy grzanki się opiekają, kroimy pomidora i mozzarellę na dosyć grube plastry, ząbek czosnku obieramy. Gotowe grzanki smarujemy ząbkiem czosnku, dzięki temu, że grzanki się przypiekły, czosnek bez problemu nam się na nich rozetrze. Natępnie układamy na grzankach mozzarellę i pomidora, polewamy oliwą, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, a na końcu przybieramy świeżą bazylią. Gotowe!

Smacznego!

czwartek, 9 października 2014

Cytrynówka na miodzie

Przepis na domową cytrynówkę na miodzie


cytrynówka



Cytrynówka przeze mnie wykonana jest mocno cytrynowa, słodka i raczej należy do mocniejszych alkoholi. Polecam wszystkim, bo przygotowanie takiej domowej cytrynówki, jest proste, a smakuje na pewno o niebo lepiej od tej sklepowej. 


Składniki: 
  • 6 cytryn 
  • 350 ml wody 
  • 300 ml spirytusu 
  • 5 łyżek płynnego miodu 
Zaczynamy od wstawienia garnka z podaną ilością wody na palnik, podgrzewamy i rozpuszczamy w niej miód. Kiedy miód się rozpuści, wyłączamy palnik. Trzy cytryny sparzamy wrzątkiem i ścieramy z nich na drobnej tarce skórkę, którą dodajemy do wody z miodem. Następnie wysciskamy sok z wszystkich sześciu cytryn i dodajemy do pozostałych składników. Na końcu dolewamy spirytus i wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy do butelki, szczelnie zamykamy i zostawiamy na trzy dni w ciemnym miejscu. 

Po trzech dniach naszą cytrynówkę przelewamy przez gaze w celu pozbycia się startej skórki i jest już gotowa do spożycia. Oczywiście można ją jeszcze zostawić w butelce na jakiś tydzień, wtedy smaki jeszcze bardziej się przegryzą, ale już po trzech dniach smakuje doskonale. 

Na zdrowie! 

American pancakes

Przepis na klasyczne pancakes


Przedstawiam przepis na tradycyjne amerykańskie śniadanie, czyli pancakes. Placuszki, są lekkie, ale bardzo sycące. Można je jeść na różne sposoby, z dżemem, syropem klonowym, miodem, jogurtem, owocami czy bakaliami. Polecam, bo jest to bardzo prosty i smaczny posiłek. 


Składniki:
  • 50 g roztopionego masła 
  • 2 jajka 
  • 250 ml mleka
  • 250 g mąki 
  • 2 łyżki cukru (można dodać więcej, jeśli lubi się bardzo słodkie) 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

Zaczynamy od tego, że do miski dodajemy jajka i mleko, które musimy razem rozbełtać. Kolejnym krokiem, jest dodanie suchych składników, wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Na koniec do masy wrzucamy roztopione masło i ponownie wszystko mieszamy.

Smażymy placuszki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu na średnim ogniu. Placuszki obracamy na drugą stronę, kiedy zobaczymy pojawiające się małe dziurki, bąbelki. Mi wyszło 12 placuszków.

Układamy jeden na drugi i podajemy z ulubionymi składnikami.

Smaczengo!