Grule z gzikiem
Upieczone ziemniaki z gzikiem |
Smaki, które pamiętam z corocznych wizyt w Tatrach. Grule, czyli ziemniaki. Nadziewane gzikiem, czyli twarożkiem, który, jest doprawiony czosnkiem i ziołami. Potrawa bardzo prosta w wykonaniu, a naprawdę pyszna i sycąca.
Składniki:
- około 8 ziemniaków średniej wielkości
- 250g twarogu półtustego
- 3 łyżki śmietany
- pęczek szczypiorku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki myjemy i szorujemy szczoteczką. Osuszamy pod ściereczką. Każdy ziemniak owijamy w folie aluminiową i pieczemy w temp. 200 stopni C przez jedną godzinę.
W czasie pieczenia przygotowujemy gzik, twaróg przekładamy do miski, dodajemy śmietanę i rozdrabniamy za pomocą widelca. Szczypiorek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do twarogu. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Wszystko dokładnie mieszamy.
Po godzinie pieczenia ziemniaki odwijamy z folii od góry i pieczemy jeszcze 12 minut.
Po tym czasie ziemniaki wyjmujemy z piekarnia nacinamy je w krzyżyk, delikatnie rozchylamy i nakładamy do każdego około 1,5 łyżki twarożku, jak zostanie to dokładamy. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 minut, żeby twarożek się lekko przyrumienił. Podajemy gorące.
Smacznego!