piątek, 28 listopada 2014

Babeczki na piwie Książęce Chlebowe Miodowe

Przepis na pyszne babeczki na piwie 


babeczki w polewie czekoladowej z płatkami migdałów

Przed pieczeniem 

Po upieczeniu

Przepis na pyszne babeczki na piwie Książęce Chlebowe Miodowe. Wykonanie nie sprawi wam problemu. Babeczki smakują świetnie, są lekko wilgotne w środku po wystudzeniu. Aromat korzennych przypraw w połączniu z piwem, jest obłędny, zapach podczas pieczenia wypełnia całą kuchnie. Polewa czekoladowa oraz płatki migdałów, są doskonalym uzupełnieniem tych pysznych babeczek. Polecam! 


Składniki 16 babeczek: 
  • 2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki piwa Książęce Chlebowe Miodowe
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli 
  • 1 jajko 
  • 50g rodzynek 
  • płatki migdałów 
  • 100g czekolady deserowej 
  • 3 łyżki masła 

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni C - termoobieg. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej z nich dodajemy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Wszystko mieszamy. W drugiej misce mieszamy razem cukier, olej, piwo i jajko. Do miski z mokrymi składnikami dodajemy mieszaninę z drugiej miski, dodajemy rodzynki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek na babeczki, ja użyłem silikonowych. Pieczemy w piekarniku przez 25 minut. Studzimy na kratce w otwartym piekarniku. 

Polewę przygotowujemy z masła i czekolady. Pokruszoną czekoladę wrzucamy do metalowej miski, którą umieszczamy na rondelku z gotującą się wodą, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści, mieszamy od czasu do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę. Wystudzone babeczki wyjęte z foremek maczamy w polewie i odstawiamy do wystygnięcia. Na końcu przybieramy płatkami migdałów. 

Smacznego!

środa, 26 listopada 2014

Prato biscotti - ciasteczka do kawy

Przepis na włoskie ciasteczka 

 

upieczone ciasteczka

posiekane migdały

wyrobione ciasto

ciasto podzielone na trzy części

ciasto po pierwszym pieczeniu krojone na ciasteczka

ciasteczka
ciasteczka przed drugim pieczeniem


Włoskie ciasteczka dwa razy pieczone, znane również jako cantuccini. Prato biscotti to najbardziej znany deser kuchni toskańskiej, zawierają dużo migdałów. Przed zjedzeniem macza się je w kawie lub winie. Przepis nie jest trudny, polecam. 



Składniki:
  • 150g całych migdałów 
  • 50g płatków migdałów 
  • 300g mąki pszennej 
  • 100g cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 3 duże jajka - lekko ubite 
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 
  • 1 białko - rozbełtane 

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią całe migdały i prażymy je w piekarniku przez 6 minut. Migdały siekamy na niezbyt małe kawałki (takie jak na zdjęciu). Płatki migdałów blendujemy bardzo drobno.

W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sód oczyszczoną i sól. Dodajemy ubite jajka, wanilię i skórkę z cytryny. Mieszamy, aż ciasto będzie dokładnie wymieszane i gęste. Odstawiamy na 5 minut. Następnie ugniatamy przez kolejne 3 minuty, mieszając ciasto z wszystkimi migdałami.

Wyrobione ciasto dzielimy na trzy części, z każdej robimy wałek o średnicy około 3 cm. Wałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy i smarujemy z wierzchu rozbełtanym białkiem. Pieczemy je przez 18 minut w piekarniku nagrzanym
do 170 stopni C góra - dół.

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia. Następnie przekładamy je na deskę do krojenia i kroimy na kawałki i grubości około 2,5 cm. Ciasteczka przekładamy na blachę i pieczemy przez kolejne 10-15 minut, aż zrobią się złotobrązowe. Najlepiej smakują z gorącą kawą lub kakao.

Smacznego!

wtorek, 25 listopada 2014

Chipsy z jarmużu

Przepis na chipsy z jarmużu 


upieczone chipsy

chipsy przed pieczeniem


Jarmuż to pyszne, ale niestety raczej mało popularne warzywo. Można z niego wyczarować super potrawy. Przedstawiam przepis na bardzo fajną i zdrową przekąskę - chipsy z jarmużu. Sezon na to warzywko trwa przez całą jesień i początek zimy, więc zapraszam do skorzystania z mojego przepisu. 


Składniki:
  • dwie szklanki porwanych liści jarmużu 
  • oliwa 
  • sól 
  • pieprz 

Piekarnik rozgrzewamy do 140 stopni C. Jarmuż myjemy i osuszamy, pozbywamy się łodygi, liście rwiemy na mniejsze kawałki.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy na nim porwane liście jarmużu, skrapiamy go obficie oliwą oraz doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Pieczemy w piekarniku przez 7-8 minut, aż chipsy będą chrupiące, uważajmy, żeby się nam nie spaliły. Przekładamy do miski i podajemy.

Smacznego!

piątek, 21 listopada 2014

Empanadillas z kurczakiem - hiszpańskie pierożki

Przepis na empanadillas



Ciasto na pierożki

pokrojone warzywa

gotowy farsz

farsz nałożony na kółko wycięte z ciasta

empanadillas na blaszce, gotowe do pieczenia



Przedstawiam przepis na świetną przekąskę - pierożki empanadillas. Tradycyjnie przygotowuje się je smażąc na głębokim tłuszczu, ja przedstawiam wersję empanadillas el horno, czyli z pieca. Farsze do pierożków mogą być różne, ja wybrałem kurczaka z dodatkiem warzyw. Przepis nie jest trudny, polecam. 


Składniki: 

Farsz:
  • 200g mięsa z kuraczaka (ja użyłem mięsa z ugotowanych udek kurczaka) 
  • 1 czerwona cebula 
  • pół małego pora 
  • 4 czarne oliwki 
  • 4 zielone oliwki 
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • 3 łyżki kukurydzy 
  • 1 łyżeczka małych kaparków hiszpańskich z zalewy 
  • kilka ziarenek zielonego pieprzu (może być pieprz czarny) 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • trzy łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 jajko
Ciasto: 
  • 500g mąki tortowej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 250 ml letniej wody 
  • 50g ciepłego masła 
  • 1 jajko 


Mąkę, cukier i sól mieszamy razem w misce, robimy wgłębienie i dodajemy jajko. Następnie dodajemy wodę oraz masło i wszystko razem wyrabiamy. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Ciasto odkładamy na 20 minut w chłodne miejsce. 

W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, pora i oliwki w drobne paseczki. Pieprz rozgniatamy za pomocą szerokiego noża, a kapary siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę z czosnkiem i przesmażamy przez 2 minuty, następnie dorzucamy kurczaka oraz resztę warzyw i wszystko przesmażamy przez 5 minut. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Farsz gotowy. 

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Góra-dół. 

Ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i wycinamy z niego kółka o średnicy około 10 cm. Do każdego kółka nakłądamy łyżkę farszu i zlepiamy pierożki. Zlepienie dociskamy za pomocą widelca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i tam kładziemy pierożki. Jajko rozbełtujemy w miseczce i smarujemy wszystkie empanadillas. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut, do momentu aż ciasto się pięknie zrumieni. 

Smacznego!



środa, 19 listopada 2014

Rozgrzewająca herbata z imbirem, miodem i cytryną

Przepis na świetną herbatę - mocno imbirową 


przepis na herbate z imbirem i miodem

Przedstawiam przepis na herbatkę z imbirem, miodem i cytryną, jest to świetny naturalny środek wzmacniający naszą odporność. Każdy ze składników zawiera cenne wartości, które razem tworzą pyszny, rozgrzewający napój. 



Składniki: 
  • 1400 ml wody 
  • korzeń imbiru - około 4 cm długości 
  • 4 łyżeczki zielonej herbaty
  • trzy łyżeczki miodu 
  • sok z połowy cytryny 
  • pomarańcza do przystrojenia (opcjonalnie)

Wodę wlewamy do garnka i ścieramy do niej imbir na małych oczkach tarki. Imbir możemy wcześniej obrać ze skórki. Kiedy woda zacznie się gotować zmniejszamy ogień i pozwalamy jej wrzeć jeszcze przez 10 minut. Do dzbanka wsypujemy zieloną herbatę i zalewamy ją wodą z imbirem, odstawiamy na 4 minuty. Na końcu dodajemy miód i sok z cytryny, wszytsko mieszamy. Podajemy z plasterkami pomarańczy, które umieszamy w szklance i zalewamy herbatką. Pijemy gorące. 

Smacznego!

wtorek, 18 listopada 2014

Przepis na śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie - najlepsze! 


gotowe śledzie w śmietanie

pokrojone warzywa, jajko i jabłko oraz skropione octem i doprawione pieprzem śledzie


Bardzo prosty przepis na pysznego śledzika w śmietanie. Sprawdzi się na każdą okazję, imieniny, urodziny czy w święta. 


Składniki: 
  • 7 płatów śledziowych matjas
  • trzy łyżeczki octu 
  • dwie szczypty pieprzu 
  • 1 cebula 
  • 3 ogórki kiszone 
  • 1 kwaskowe jabłko 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • szypta cukru 
  • 250ml śmietany 18% 
  • 3 łyżki majonezu 
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 jajko na twardo 


Śledzie przekładamy do miski i moczymy w mleku przez minimum 5 godzin. Po tym czasie odcedzamy je i opłukujemy pod zimną wodą. Następnie kroimy w paski takie jak na zdjęciu. Skrapiamy octem, doprawiamy pieprzem i odstawiamy. 

Cebulę, obrane jajko i ogórki kroimy w drobną kostkę, jabłko ścieramy na tarce na grubych oczkach, przekładamy wszystko do miski i mieszamy razem ze śmietaną, muztardą, majonezem i cukrem. 

Śledzie odcedzamy z nadmiaru płynu i mieszamy w misce z sosem śmietanowym. Podajemy od razu lub przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na noc, wtedy smaki się lepiej przegryzą i będą jeszcze lepsze. 

Smacznego!  

poniedziałek, 17 listopada 2014

Żołądki indycze duszone z cebulą i pieczarkami

Przepis na żołądki indycze 




żołądki dorzucone na patenię
żołądki przełożone do ceramicznej miski lądują na stół

krojenie żołądków
pokrojona cebula z pieczarkami


gotowe żołądki uduszone z cebulą i pieczarkami




Bardzo proste, swojskie danie, zrobione z żołądków indyczych. Najważniejsze, jest długie gotowanie przed duszeniem z cebulą, wtedy nasze podroby będą mięciutkie. Uduszone żołądki możemy podawać z ugotowanymi ziemniaczkami i ulubionymi surówkami.  Wiem, że ta potrawa nie wygląda zbyt pięknie, ale to jest prosta, swojska kuchnia i mimo wyglądu, jest bardzo smaczna. 



Składniki (starczy dla 6-7 osób): 
  • 1,3 kg żołądków indyczych
  • 3 duże cebule 
  • 200g pieczarek 
  • 4 łyżki oleju 
  • trzy łyżki masła 
  • 1 kostka rosołowa
  • pół łyżeczki soli i pieprzu 
  • łyżeczka majeranku 
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • przyprawa w płynie do zup - 1 łyżka 


Zaczynamy od dokładnego umycia żołądków, następnie przekładamy je do dużego garnka, zalewamy wodą, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy przez 2-2,5 godziny, w zależności od wielkości żołądków. W trakcie gotowania może nam ubywać wody, wtedy dolewamy wrzątku, żeby żołądki ponownie były pokryte wodą. Po dwóch godzinach sprawdzamy czy są miękkie, jeśli tak to je odcedzamy. 

Kiedy żołądki się gotują cebulę kroimy w paski, a pieczarki w kostkę. Ugotowane żołądki kroimy w grube paski. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej wraz z masłem i dodajemy cebulę z pieczarkami, smażymy 6 minut często mieszając. Po tym czasie dodajemy żołądki, dolewamy pół szklanki wody, przyprawę w płynie oraz majeranek, lubczyk, pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez 20 minut, często mieszamy. Na końcu możemy doprawić jeszcze potrawę pieprzem i solą według własnych upodobań. 

sobota, 15 listopada 2014

Kurczak pod ciastem francuskim - prosty i szybki obiad

Przepis na zapiekanke z kurczakiem pod ciastem francuskim 




po upieczeniu

kurczak w sosie z cebulą i pieczarkami w naczyniu żaroodpornym

przed pieczeniem przykryte ciastem




Przedstawiam kolejny pomysł na bardzo smaczny i prosty obiad, a w dodatku robi się go szybko. Kurczak pod ciastem francuskim wygląda efektownie, możemy go podać z warzywami gotowanymi na parze lub miksem sałat z dressingiem. Przepis zaczerpnięty z książki Jamiego Oliviera "30 minut w kuchni". 



Składniki: 
  • duża podwójna pierś z kurczaka - około 500g
  • 40g masła 
  • 2 łyżki oliwy
  • jedna cebula
  • 150g pieczarek 
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • 1 czubata łyżka śmietany 
  • 300 ml bulionu na kostce rosołowej 
  • łyżka suszonego tymianku 
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1 arkusz ciasta francuskiego 
  • 1 jajko 

Zaczynamy od pokrojenia kurczaka w paski, cebuli w piórka, a pieczarek w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej masło, dorzucamy kurczaka i smażymy przez 3 minuty. Po tym czasie na patelnię dorzucamy pieczarki, cebulę oraz czubatą łyżkę mąki, mieszamy. Następnie dodajemy musztardę, śmietanę, i bulion. Doprawiamy tymiankiem, gałką muszkatołową oraz szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie miszamy i zostawiamy na małym ogniu na jakieś 10 minut. 

W tym czasie wyjmujemy naczynie żaroodporne - moje miało wymiary 30 x 25 cm. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni góra-dół. Blat opruszamy mąką i rozwijmay na nim ciasto francuskie, lekko wałkujemy, a potem nacinamy kratki nożykiem. Jajko rozbełtujemy widelcem. Kiedy kurczak jest już gotowy, przekładamy wszystko z patelni do naczynia żaroodpornego i przykrywamy nadzienie ciastem francuskim upychając je przy brzegach (tj. na zdjęciu). Z wierzchu smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku przez 10-15 minut, aż ciasto się pięknie zrumieni. Możemy podać z ulubionymi warzywami. 

Smacznego! 

piątek, 14 listopada 2014

Kasza manna z karmelizowanymi jabłkami i cynamonem

Przepis na pyszne śniadanie lub deser



kasza manna z jabłkami



Pyszne, rozgrzewające śniadanie, idealne, kiedy za oknem, jest zimno. Polecam, bo robi się szybko, a naprawdę jest bardzo dobre! 



Składnik (jedna duża porcja lub dwie mniejsze): 
  • dwie szklanki mleka
  • trzy łyżki kaszy manny błyskawicznej 
  • trzy łyżki cukru 
  • 20g masła 
  • łyżeczka cukru waniliowego 
  • jedna małe jabłko 
  • pół łyżki cynamonu 


Jabłko kroimy w niedużą kostkę. Na małej patelni rozgrzewamy masło, kiedy się rozpuści dodajemy cukier, podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając przez 2 minuty. Następnie dodajemy jabłko i przesmażamy z karmelem przez 2 minuty, cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z palnika. 

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy łyżkę cukru, łyżeczkę cukru waniliowego i trzy łyżki kaszy manny. Całośc podgrzewamy, a od momentu zagotowania, gotujemy jakieś 3 minuty cały czas mieszając. Kiedy, jest gęsta, zdejmujemy z ognia. 

Kaszę manne przekładamy do miski i podajemy z karmelizowanym jabłkiem. 

Smacznego!

wtorek, 11 listopada 2014

Bułeczki z czekoladą

Przepis na bułeczki z czekoladą i kruszonką 


upieczone bułeczki


ciasto podzielone na kulki - po wyrośnięciu

wyrośnięte bułeczki posypane kruszonką przed pieczeniem



Przedstawiam prosty przepis na pyszne bułeczki z czekoladą. Najlepsze, są od razu po upieczeniu, kiedy czekolada, jest jeszcze płynna. Trzeba je zjeść szybko, bo na drugi dzień czerstwieją, ale myślę, że znikną z waszych stołów w ciągu kilkunastu minut :) 



Składniki: 
  • 450g mąki pszennej tortowej + 100g na kruszonkę
  • 200g ciepłego mleka 
  • opakowanie suchych drożdży lub 20g drożdży świeżych 
  • 2 jajka 
  • 60g cukru + 50g na kruszonkę
  • szczypta soli 
  • 100g miękkiego masła + 50g na kruszonkę  
  • 120g czekolady mlecznej

Do mleka dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut, żeby zaczęły pracować. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jedno jajko i mleko z drożdżami, mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dorzucamy masło i ponownie wyrabiamy ciasto, aż nie będzie kleić się do rąk, możemy podsypać jeszcze małą ilością mąki.  Miskę opruszamy mąką, kładziemy w niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. 

Po tym czasie ciasto dzielimy na kulki (mi wyszło 13), kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut do wyrastania. Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Następnie każdą z kulek wałkujemy na okrąg, nakładamy na nią trochę czekolady, zawijamy jak rulonik, brzegi sklejamy i delikatnie formujemy ładną, podłużną bułeczkę. Kładziemy wszystkie na papierze do pieczenie i zostawiamy do wyrastania na jakieś 40 minut. 

Składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wszystkie razem ucieramy palcami, aż powstanie ładna kruszonka. Piekarnik nastawiamy na 210 stopni C - góra dół. 

Przed pieczeniem bułeczki nacinamy, smarujemy rozbełtanym jakiem i obsypujemy kruszonką. 

Pieczemy przez 12 minut do uzyskania ładnego złotego koloru. Najlepiej smakują ciepłe. 

Smacznego!


poniedziałek, 10 listopada 2014

Chleb pszenny razowy

Przepis na chleb pszenny razowy 

przepis na chleb

Prosty przepis na bardzo smaczny chlebek. Od razu po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i wilgotny środek, najlepiej smakuje wystudzony, tylko trochę ciepły. 

 

Składniki:
  • 20g  świeżych drożdży 
  • 1/4 szklani ciepłego mleka 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka wody 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżka soli 

Zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego. Pokruszone drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Przelewamy do miski. Dodajemy szklankę mąki pszennej i odstawiamy na 20 minut. 

Po tym czasie dodajemy mąkę razową oraz wodę, sól, oliwę i miód. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk, możemy podsypać jeszcze trochę mąki. Odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C - góra-dół.

Ciasto umieszczamy w keksówce i odstawiamy jeszcze na 15 minut. Nacinamy chlebek, aby nie pękał podczas pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 45-50 minut.Najlepiej smakuje, kiedy jest lekko ciepły.

Smacznego!

piątek, 7 listopada 2014

Pęczotto - pęczak z grzybami, szpinakiem i żołądkami drobiowymi

Prosty, pyszny i zdrowy obiad 

 


Risotto z kaszy pęczak, czyli pęczotto. Danie bardzo pożywne i smaczne. Przedstawiam w wersji z grzybami, szpinakiem i żołądkami drobiowymi. 

Składniki:
  • 3 szklanki kaszy pęczak 
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku
  • 400g mrożonego szpinaku
  • 400g grzybów (ja użyłem mrożonych prawdzików i podgrzybków) 
  • 500g żołądków drobiowych
  • gałka muszkatałowa
  • lubczyk suszony 
  • tymianek 
  • pieprz i sól 
  • kostka rosołowa 
  • olej 

Zaczynamy od opłukania żołądków, gotujemy je w wodzie z kostką rosołową do miękkości, trwa to około 80 minut. Po ugotowaniu żołądki odcedzamy i kroimy w plastry. Odstawiamy.

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, a odmrożone grzyby w plastry. Trzy łyżki oleju rozgrzewamy w garnku i podsmażamy na nim cebulę, czosnek i grzyby, często mieszamy. Trwa to około 6-7 minut. Następnie dorzucamy przepłukany na sicie pęczak i zalewamy go sześcioma szklankami wody. Dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojone żołądki, gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. W tym czasie szpinak odmrażam na dużej patelni, tak, żeby cała woda odparowała.

Po 20 minutach dodaję szpinak i sprawdzam miękkość kaszy, jeśli, jest za twarda to dolewam jeszcze 1 szklankę wody. Gotuję jeszcze około 7 minut ciągle mieszając. Na koniec możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem.

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

niedziela, 2 listopada 2014

Musaka z mieloną wołowiną

Przepis na Musake 





Upieczona Musaka




Przepis na bardzo smaczny i szybki do zrobienia obiad dla całej rodziny. Musaka, jest daniem bardzo popularnym w Grecji oraz w krajach bałkańskich, składa się z mielonego mięsa, bakłażanów i sosu pomidorowego. 



Składniki: 
  • 600g mięsa mielonego wołowego 
  • 2 duże bakłażany 
  • 2 cebule 
  • 14 czarnych oliwek 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki oleju 
  • szklanka soku pomidorowego 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 2 szklanki mleka 
  • 3 jajka 
  • 3 łyżki startego sera (użyłem gouda)
  • sól i pieprz 
  • gałka muszkatołowa 


Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C (góra-dół). Cebulę trzeba obrać i posiekać w drobną kostkę. Podsmażamy ją na 2 łyzkach rozgrzanego oleju. Po chwili dodajemy mięso i smażymy razem jakieś 5 minut ciągle mieszając. Następnie wlewamy sok i dusimy pod przykryciem przez jakieś 20 minut. 
W tym czasie bakłażany myjemy i kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przelewamy je wodą i osączamy suchą ściereczką. Do uduszonego mięsa dodajemy koncentrat, sól i pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojone na pół oliwki, wszystko dokładnie mieszamy. 

Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i układamy na zmianę warstwy bakłażana i mięsa. Całość zalewamy mlekiem roztrzepanym z jajkiem i serem, doprawionym solą i gałką muszkatołową. Pieczemy 30 minut. Możemy podawać z sałatą lub same. 

Smacznego! 

sobota, 1 listopada 2014

Zupa koperkowa

Przepis na koperkową




Tradycyjna koperkowa z lanymi kluseczkami. Kilka prostych składników, a wychodzi nam bardzo fajna zupka. Polecam. 



Składniki: 
  • 5 skrzydełek 
  • 1 por
  • pół selera 
  • 3 pęczki koperku 
  • 4 łyżki masła 
  • 5 jajek 
  • 11 łyżek mąki 
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 cytryna 
  • sól i pieprz 
  • 1 łyżeczka lubczyku suszonego 


Do garnka wrzucamy umyte skrzydełka, selera, pora i lubczyk, całość zalewamy 2,5 litra wody. Gotujemy bulion, aż skrzydełka będą miękkie,  trwa to około 1 godziny. W tym czasie w drugim garnku rozgrzewamy masło i dodajemy umyty i posiekany koperek. Dusimy  5 minut cały czas mieszając. Zdejmujemy z palnika i czekamy aż ugotuje się bulion. 

Kiedy bulion się ugotuje przelewamy go przez sito do garnka z uduszonym koperkiem, wyciskamy sok z cytryny i gotujemy razem 10 minut. Śmietanę przykładamy do szklanki, dodajemy 3 łyżki zupy, mieszamy i wlewamy powoli do zupy ciągle mieszając. Gotujemy 5 minut. W tym czasie przygotowujemy lane kluseczki. Do duzej miski wbijamy jajka, dolewamy trzy łyżki wody, doprawiamy szczyptą soli i wszystko razem roztrzepujemy. Do tego dodajemy jeszcze 11 łyżek mąki i mieszamy na gładką masę.  Powoli dolewamy do zupy cały czas mieszając i gotujemy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.  Gotowe.

Podajemy z ugotowanym jajkiem i ozdabiamy świeżym koperkiem.

Smacznego!