wtorek, 23 grudnia 2014

Świąteczne życzenia!


poniedziałek, 22 grudnia 2014

Sernik makowy

Przepis na sernik makowy 


na drugi dzień po schłodzeniu w lodówce

spód z ciastek



masa serowa

masa makowa


Sernik makowy to świetne połączenie sernika z makowcem. Przepis jest bardzo prosty. Sernik trzeba zrobić dzień wcześniej, ponieważ musi się dobrze schłodzić. Przepis zaczerpnięty ze strony kotlet tv, troszkę zmodyfikowany.


Składniki (tortownica 23cm):
  • 1 kg sera (trzeba patrzeć na etykietce, żeby był niesłodzony) 
  • 4 jajka 
  • 3/4 szklanki cukru +2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • otarta skórka z całej pomarańczy 
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 400g masy makowej z bakaliami 
  • 100g masła 
  • 200g ciastek zbożowych 

Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni C - góra-dół. Ciasteczka kruszymy na drobne kawałki. W niedużym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy okruszki i mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Formę smarujemy masłem i obsypujemy niedużą ilością bułki tartej. Dno wykładamy ciastkami. 

Do miski przekładamy ser, dodajemy 3 jajka, 3/4 szklanki cukru, otartą skórkę z pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i aromat waniliowy. Mieszamy wszystko na niskich obrotach, aż składniki się połączą. 

Do drugiej miski przekładamy trzy łyżki masy serowej, dodajemy masę makową, jajko, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i wszystko mieszamy łyżką. 

Pierwszą do formy przekładamy masę serową, równamy i na to wykładamy delikatnie masę makową. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę i 45 minut, aż ciasto zetnie się z wierzchu. Ciasto studzimy na kratce w uchylonym piekarniku, Następnie przekładamy do lodówki i schładzamy przez całą noc. 

Smacznego! 

piątek, 19 grudnia 2014

Kapuśniaczki

Przepis na drożdżowe kapuśniaczki 


upieczone kapuśniaczki

wyrośnięte ciasto

farsz nakładamy w ten sposób

zawijamy ciasto, odkrajamy nadmiar i zlepiamy brzegi

przed pieczeniem


Świetny dodatek do wigilijnego barszu czerwonego. Przepis nie jest skomplikowany, na pewno każdemu wyjdą. Polecam! 


Składniki: 
  • 500g mąki 
  • 250ml ciepłego mleka 
  • 15g świeżych drożdży 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 50g stopionego masła 
  • 500g kapusty kiszonej 
  • kilka suszonych grzybków (ja użyłem prawdziwków) 
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki oleju 
  • szczypta cukru 
  • 4 liście laurowe 
  • 4 ziela angielskie 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 1/2 łyżki kminku mielonego 
  • 1/2 łyżki tymianku 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 jajko do smarowania 

Grzyby musimy moczyć w wodzie przez całą noc. Kapustę przepłukujemy. Namoczone grzyby drobno kroimy. Kapustę zalewamy wodą, dodajemy grzyby oraz listki laurowe i ziele. Gotujemy około 1,5 godziny. 

W tym czasie robimy ciasto. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na chwilę. Do mąki dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, rozkłócone jajka i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając rozpuszczone masło. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około godzinę. 

Ugotowaną kapustę odcedzamy, pozbywamy się ziela i listków. Cebulę kroimy w drobną kostką i rumienimy ją na dużej patelni. Kapustę siekamy i dodajemy na patelnię. Doprawiamy cukrem, majerankiem, kminkiem, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Całość przesmażamy często mieszająć przez jakieś 4 minuty. 

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 1 cm. Na brzeg nakładamy farsz, zawijamy w rulon i odcinamy od reszty ciasta, brzegi sklejamy. Powstały wałek ciasta kroimy na kawałki około 4-5 cm. Czynność powtarzamy aż skończy się nam ciasto. Kapuśniaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i odstawiamy na 5 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Obserwujmy, kiedy od dołu i od góry są ładnie zrumienione to są gotowe. Podajemy z barszczykiem. 

Smacznego! 

środa, 17 grudnia 2014

Zupa rybna na bulionie z karpia

Pyszna zupa rybna 



Przedstawiam przepis na świetną zupę rybną, którą przygotowuje się na bulionie z głów, ogonów i pozostałych po filetowaniu kręgosłupów karpia. Wszystkie odkrojone przy patroszeniu pozostałości karpia możemy wykorzystać i stworzyć pyszną rybną zupę. 


Składniki: 
  • 2 głowy, 2 ogony i 2 kręgosłupy karpia, 
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki ,
  • 1 pietruszka, 
  • 1/2 selera, 
  • 1 por, 
  • 5 ziemniaków, 
  • 100ml  śmietany 18%, 
  • czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, 
  • sok z cytryny, 
  • słodka czerwona papryka,
  • 1 łyżka przyprawy w płynie, 
  • 3 łyżki oliwy,
  • 600g filetów rybnych z tilapii (może być dorsz, mintaj, miruna) 
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki, 

Oczyszczamy głowę karpia (usuwając oczy, krew i mięso ze skrzeli). Myjemy dokładnie ogony, kręgosłupy i głowy pod zimną wodą. Wkładamy do garnka i zalewamy 3-4 litrami wody, dodajemy obraną cebulę, kilka listków laurowych, ziele angielskie, dwa ząbki czosnku i pół łyżki lubczyku, wszystko gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Bulion rybny po tym czasie przecedzamy przez sitko i w dużym garnku stawiamy na małym ogniu.

Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej pokrojoną w kostkę włoszczyznę, pora kroimy w plasterki. Do patelni wrzucamy jeszcze dwie łyżki słodkiej czerwonej papryki i podsmażamy aż włoszczyzna ładnie się zrumieni. Kiedy ziemniaki w bulionie są podgotowane, dodajemy do zupy warzywa z patelni. Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy łyżkę przyprawy w płynie oraz pokrojone w kotkę filety rybne. Dodajemy także sól, pieprz i sok z cytryny, jeśli kolor zupy nie jest taki jak na zdjęciu to dosypujemy jeszcze papryki. Kiedy filety rybne się zetną zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy wcześniej wymieszaną z odrobiną zupy śmietanę. Dorzucamy jeszcze posiekaną natkę pietruszki i podajemy. Na koniec możemy dodać jeszcze od naszej zupy obrane białe mięso z głów i ogonów karpia na których gotowaliśmy bulion.

Smacznego!

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Przepis na keks z bakaliami

Puszysty keks z bakaliami 







Pyszne ciasto z dużą ilością bakalii. Keks zachowuje świeżość na długo, spokojnie możemy go przechowywać nawet przez tydzień. 


Składniki: 
  • 250g masła roślinnego miękkiego 
  • 300g mąki pszennej + 2 łyżki mąki do bakalii
  • 200g cukru 
  • 5 jajek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • pół cytryny
  • 300g ulubionych bakalii 
  • bułka tarta i masło do wysmarowania formy 

Bakalie siekamy na mniejsze kawałki. Ja użyłem suszonych moreli, daktylii, orzechów laskowych oraz rodzynek i żurawiny. Pokrojone bakalie przekładamy do miski dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy. 

Formę keksową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C. 

Masło ucieramy za pomocą miksera z cukrem, ciągle miksując dodajemy jajka oraz sok z cytryny. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy aż składniki się połączą, nie miksujmy zbyt długo, bo ciasto traci wtedy puszystość. Dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około godziny i 10 minut, sprawdzamy po godzinie patyczkiem czy ciasto się upiekło, jeśli nie to zostawiamy na jeszcze kilka minut. 

Podajemy obsypanego cukrem pudrem. Smacznego! 

piątek, 12 grudnia 2014

Spaghetti carbonara - obiad w 20 minut

Przepis na klasyczną carbonare 


gotowa carbonara

pokrojony boczek i cebulka

Carbonara to klasyzny rzymski sos. We Włoszech przyrządza się go z pancettą, my użyjemy boczku. Sztuka przygotowania sosu carbonara polega na przyrządzeniu jajek, tak aby były ugotowane, lecz wciąż delikatne i kremowe. Osiągamy taki efekt przez przełożenie mieszanki gorącego makaronu z tłuszczem i boczkiem do mikstury jajecznej. 


Składniki: 
  • 1 średnia cebula 
  • 200 g boczku 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 4 duże jajka 
  • 1 szklanka startego sera żółtego (najlepiej parmezan) 
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 
  • 400g spaghetti

Makaron gotujemy al dente w dużym garnku. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej cebulę i obsmażamy przez 3 minuty, aż zmięknie. Następnie dodajemy boczek i obsmażamy, aż pięknie się zrumieni przez około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy. W dużym żaroodpornym naczyniu ubijamy jajka, ser oraz śmietanę. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do patelni z boczkiem, stawiamy na średnim ogniu i starannie mieszamy, aż makaron dokładnie pokryje się tłuszczem z boczku i będzie bardzo gorący. Przekładamy makaron do naczynia z mieszanką jajeczną i szybko mieszamy, aż cały makaron dokładnie pokryje się sosem. Przyprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego, czrnego pieprzu. Gotowe!

Smacznego! 

czwartek, 11 grudnia 2014

Pierogi z zieloną soczewicą

Pierogi z zieloną soczewicą 


gotowe pierogi 

soczewica, pieczarki i cebula potrzebne do pierogów


Przedstawiam przepis na pierogi z soczewicą, pieczarkami i cebulką. Alternatywa dla klasycznych pierogów z kapustą i grzybami. Pierogi wyszły bardzo smaczne! Polecam! 


Składniki: 
  • 2 szklanki mąki 
  • dwa jajka 
  • 3 łyżki soku z cebuli 
  • woda gorąca - tyle ile wchłonie diasto (około 1/2 szklanki) 
  • 1 łyżka oleju 
  • 300g pieczarek 
  • 200g ugotowanej zielonej soczewicy 
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 jajko 
  • łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz 

Zaczynamy od zrobienia ciasta na pierogi. Do miski dodajemy dwa jajka, sok z cebuli, sól i zagniatamy stopniowo dodając wodę, ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i miękkie. Sok z cebuli uzyskałem przez przeciśnięcie cebuli przez sokowirówkę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy. 

Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki na cienkie plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim cebulę i pieczarki przez jakieś 5-7 minut. Następnie przez maszynkę do mielenia przepuszczamy cebulę z pieczarkami oraz ugotowaną soczewicę. Do masy dodajemy jajko, sos sosojowy oraz sól i pieprz do smaku, wszystko dokładnie mieszamy. 

Ciasto rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy i wykrawamy za pomocą szklanki kółka, do każdego nakłądamy po łyżce masy i zlepiamy. Pierogi gotoujemy przez 2 minuty we osolonym wrzątku. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego! 

wtorek, 9 grudnia 2014

Śledzie w sosie pomidorowym z suszoną śliwką

Przepis na pyszne śledzie 


śledzie podane ze świeżym pieczywem

gotowe śledzie w misce

pokrojone śledzie 

gotowy sos




Śledzie z suszoną śliwką i dodatkiem cynamonu idealnie pasują na świąteczny stół. Składniki świetnie się zgrały, aromat, który nadał im cynamon jest bardzo intensywny. Super dodatek do domowych naleweczek. Polecam! 


Składniki: 
  • 450g płatów śledziowych matias 
  • 2 średnie cebule 
  • 7 łyżek oleju roślinnego 
  • 150g suszonych śliwek kalifornijskich 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 2 pełne łyżeczki miodu 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 6 łyżek octu spirytusowego 
  • 4 liście laurowe 
  • szklanka wody 
  • pieprz i sól do smaku 
  • 1 łyżka soku z cytryny

Filety śledziowe płukamy pod zimną wodą, przekładamy je do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 1,5 godziny. 

W czasie, kiedy śledzie się moczą siekamy cebulę na piórka, a śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i na średnim ogniu smażymy aż się zeszkli.Gdy cebula jest gotowa dodajemy śliwki, koncentrat pomidorowy, miód, cynamon, ocet oraz liście laurowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy wodę i dusimy na małym płomieniu około 20 minut od czasu do czasu mieszając. 

Po tym czasie doprawiamy pieprzem oraz solą do smaku i odstawiamy do wystudzenia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy je do miski. Skrapiamy je łyżką soku z cytryny i mieszamy. Ostudzony sos dodajemy do śledzi i dokładnie mieszamy. Śledzie przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku, mogą spędzić w nim nawet 5 dni i nic im nie będzie. Gotowe! 

Smaczego! 

niedziela, 7 grudnia 2014

Tortilla po grecku

Przepis na tortille w greckim stylu 


tortilla po opiekaniu

składniki, które będą potrzebne

składniki nałożone na tortille


Tortilla na sposób grecki z oliwkami, serem feta, szpinakiem i kurczakiem. Danie bardzo szybkie do przygotowania, super pomysł na obiad lub kolację. 


Składniki (pięć sztuk): 
  • jedna pierś z kurczaka 
  • jeden pomidor 
  • pół opakowania sera feta 
  • pół ogórka 
  • kilka liści szpinaku 
  • kilka czarnych oliwek 
  • pół cebuli 
  • dwie łyżki oliwy 
  • pół łyżki suszonego rozmarynu 
  • szczypta pieprzu i soli 
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego 
  • 3 łyżki majonezu 
  • dwa ząbki czosnku

Filet z kurczaka kroimy na paski. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i smażymy na niej kurczaka przez jakieś 4 minuty, doprawiamy go rozmarynem, solą i pieprzem. 

Do miseczki dodajemy jogurt naturalny, majonez i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wszystko dokładnie mieszamy. 

Oliwki kroimy na plasterki, ser feta, cebulę, pomidory i ogórki w kostkę. Na tortillę nakładamy kilka liści szpinaku, kurczaka, fetę i warzywa oraz sos czosnkowy. Zawijamy w rulonik i opiekamy w grillu elektrycznym lub opiekaczu do tostów. Ja opiekałem w opiekaczu do tostów. Podajemy z sosem czosnkowym. 

Smacznego!


piątek, 5 grudnia 2014

Daktyle w boczku

Przepis na daktyle w boczku


przekąski
usmażone daktyle w boczku

daktyle owinięte w boczek przed smażeniem

składniki potrzebne do przygotowania przekąski


Prosta przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie. Bardzo dobrze smakuje z wytrawnym winem czerwonym. Przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu. 


Składniki (12 sztuk):
  • 12 migdałów 
  • 12 plasterków boczku 
  • 12 suszonych daktyli
  • szczypta chilli w proszku 
  • 1/4 łyżeczki cukru 
  • sól 
  • 3 łyżki oliwy 
  • szczypta papryki ostrej 

Migdały smażymy na 1 łyżce oliwy przez 1 minutę. Zdejmujemy z patelni i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i chilli.

Do każdego daktyla wciskamy po jednym migdale i owijamy boczkiem, spinamy wykałaczką. Pozostałe dwie łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni i smażymy na nim daktyle z boczkiem przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony, aż boczek będzie chrupiący. Osączamy na papierze kuchennym i podajemy gorące lub zimne, przed podaniem doprawiamy jeszcze szczyptą papryki ostrej i soli.

Smacznego!

czwartek, 4 grudnia 2014

Ciasto pomarańczowe - szybkie i smaczne

Przepis na ciasto pomarańczowe

upieczone ciasto, oblane lukrem

ciasto ze zmiksowanymi pomarańczami

ciasto przelane do blachy

po upieczeniu


Ciasto bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, jest wilgotne w środku oraz mocno pomarańczowe. Podane z lukrem smakuje wyśmienicie. 


Składniki (blacha 22 na 33 cm):
  • 2 pomarańcze 
  • 4 jajka 
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka zmielonych migdałów 
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 20 łyżek cukru pudru 

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni góra-dół. Pomarańcze dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy razem ze skórką, jeśli pomarańcz ma pestki to musimy się ich pozbyć. Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem na puszystą masę, następnie nadal miksujemy na średnich obrotach i dodajemy olej, zmielone migdały, mąkę oraz proszek do pieczenia.  Do masy dodajemy zmiksowane pomarańcze i mieszamy wszystko razem łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy na nią ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier. Do miski wsypujemy cukier puder i dolewamy 7 łyżek gorącej wody, wszystko razem dokładnie mieszamy, odstawiamy i polewamy lukrem wystudzone ciasto.

Smacznego!

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Fish & Chips - przepis na rybę z frytkami

Ryba z frytkami i sosem porowym


rybka z sosem porowym i domowymi frytkami

filety ryby podczas marynowania

frytki w piekarniku pod koniec pieczenia

rybka obtaczana w bułce tartej


Bardzo prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Fish & chips to tradycyjne danie kuchni brytyjskiej, składa się ze smażonej ryby i frytek, ja jeszcze dodałem świetny sos porowy, który idealnie pasuje do tego dania. 



Składniki (7-8 porcji): 
  • 1 kg filetów suma (świeżego suma dostałem w biedronce, może być inna ryba np. dorsz, mintaj) 
  • 1 i 1/2 cytryny 
  • 1 por
  • 200 ml śmietany ( najlepiej 30%, może być 18%)
  • 1 łyżka mąki 
  • dwie łyżki masła 
  • kostka rosołowa
  • 1 kg ziemniaków 
  • 3 łyżki oleju + olej do smażenia ryby 
  • sól 
  • pieprz

Zaczynamy od podzielenia filetów na kawałki, które będą nam najbardziej odpowiadały. Filety przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z jednej cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na jakieś 2-3 godziny. W tym czasie ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na frytki. Przekładamy do miski i mieszamy razem z trzema łyżkami oleju, doprawiamy solą oraz pieprzą i odstawiamy. 

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na nim frytki, które jeszcze raz dokładnie mieszamy z olejem. Frytki wkładamy do piekarnika na 15 minut. W tym czasie pora obieramy z liści i zostawiamy białą część, którą kroimy na drobne plasterki. W średnim garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła i podsmażamy na nim pokrojonego pora przez 3-4 minuty. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do pora, gotujemy do miękkości na małym ogniu około 10 minut. Frytki po 15 minutach mieszamy i wkładamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut, trzymamy aż uzyskamy nasz ulubiony efekt, ja lubię kiedy końcówki frytek, są przypieczone. Do pora z rosołkiem dodajemy śmietanę oraz łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia po czym dodajemy sok z połowy cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i sos mamy gotowy.  

Kiedy sos porowy mamy już gotowy, a frytki się pieką bierzemy się za smażenie rybki. Na dużej patelni rozgrzewamy 0,5 cm warstwę oleju i czekamy aż mocno się rozgrzeje. Rybę panierujemy i wrzucamy na gorący olej, smażymy po około 3 minuty z każdej strony, aż panierka z bułki tartej będzie złocisto-brązowa. Rybkę przekładamy na papierowy ręcznik, czekamy pół minuty aż nadmiar tłuszczu odcieknie i gotowe. Usmażoną rybę podajemy z frytkami i sosem porowym. Możemy również podać ulubioną surówkę.  

Smacznego!