wtorek, 24 marca 2015

Pieczona bagietka z pastą pomidorową i jajkiem

Bagietka z pastą pomidorową i  jajkiem


gotowe bagietki

bagietki przed zapieczeniem


Bardzo prosty przepis na szybką kolację lub przystawkę. Z kilku klasycznych składników możemy przygotować coś naprawdę fajnego. Widziałem w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji, jak Pani Magda Gessler przygotowywała coś podobnego. Polecam! 


Składniki (8porcji):
  • jedna duża bagietka 
  • puszka obranych i pokrojonych pomidorów 
  • 8 jajek 
  • ząbek czosnku 
  • szczypta soli oraz pieprzu 
  • twardo, schłodzone masło lub oliwa z oliwek 
  • pęczek pietruszki
Zaczynamy od nagrzania piekarnika na 160 stopni góra-dół. Pomidory z puszki przesmażamy na patelni razem z ząbkiem czosnku oraz pieprzem i solą przez jakieś 3 minuty. Zawartość patelni przekładamy do garnka i całość blendujemy, aż uzyskamy gęstą masę. Bagietkę dzielimy na osiem części, na każdą część nakładamy dwie łyżki pasty. Do nagrzanego piekarnika bagietki wstawiamy na jakieś 6-8 minut. W tym czasie smażymy jajka, doprawiając je solą. Na każdą z upieczonych bagietek nakładamy usmażone jajko. Następnie bagietki posypujemy odrobiną startego masła lub skrapiamy oliwą z oliwek oraz posiekaną natką pietruszki. Gotowe!

Smacznego!

wtorek, 3 marca 2015

Krewetki na białym winie

Pyszne krewetki !


gotowe krewetki

 

Krewetki uwielbiam, a najbardziej w połączeniu z masłem, białym winem i czosnkiem. Bardzo prosty przepis, a efekt wspaniały. Polecam!


Składniki:
  • 400g krewetek królewskich ( ja użyłem mrożonych, już obranych) 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 
  • ćwiartka cytryny 
  • 4 łyżki masła 
  • 4 łyżki oliwy 
  • pietruszka (1/3 całego pęczka)
  • sól i pieprz o smaku 

Krewetki rozmrażamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z dodatkiem 3 łyżek masła, dodajemy rozmrożone krewetki i smażymy około 3-4 minuty, po tym czasie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i smażymy wszystko przez 1 minutę, Następnie dodajemy białe wino i całość smażymy przez 2 minuty. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną pietruszkę, łyżkę masła oraz doprawiamy według uznania pieprzem i solą. Przekładamy na talerz i podajemy z chrupiącą bagietką, którą będziemy mogli wycierać pyszny sos z talerza.

Smacznego!