wtorek, 3 marca 2015

Krewetki na białym winie

Pyszne krewetki !


gotowe krewetki

 

Krewetki uwielbiam, a najbardziej w połączeniu z masłem, białym winem i czosnkiem. Bardzo prosty przepis, a efekt wspaniały. Polecam!


Składniki:
  • 400g krewetek królewskich ( ja użyłem mrożonych, już obranych) 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 
  • ćwiartka cytryny 
  • 4 łyżki masła 
  • 4 łyżki oliwy 
  • pietruszka (1/3 całego pęczka)
  • sól i pieprz o smaku 

Krewetki rozmrażamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z dodatkiem 3 łyżek masła, dodajemy rozmrożone krewetki i smażymy około 3-4 minuty, po tym czasie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i smażymy wszystko przez 1 minutę, Następnie dodajemy białe wino i całość smażymy przez 2 minuty. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną pietruszkę, łyżkę masła oraz doprawiamy według uznania pieprzem i solą. Przekładamy na talerz i podajemy z chrupiącą bagietką, którą będziemy mogli wycierać pyszny sos z talerza.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Ja niestety krewetek nie lubię, ale moje chłopaki by zjedli ze smakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krewetki na białym winie to muszą smakować super;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak one smakowicie wyglądają - uwielbiam !! A mój syn szaleje na ich punkcie :)

    OdpowiedzUsuń