poniedziałek, 17 listopada 2014

Żołądki indycze duszone z cebulą i pieczarkami

Przepis na żołądki indycze 




żołądki dorzucone na patenię
żołądki przełożone do ceramicznej miski lądują na stół

krojenie żołądków
pokrojona cebula z pieczarkami


gotowe żołądki uduszone z cebulą i pieczarkami




Bardzo proste, swojskie danie, zrobione z żołądków indyczych. Najważniejsze, jest długie gotowanie przed duszeniem z cebulą, wtedy nasze podroby będą mięciutkie. Uduszone żołądki możemy podawać z ugotowanymi ziemniaczkami i ulubionymi surówkami.  Wiem, że ta potrawa nie wygląda zbyt pięknie, ale to jest prosta, swojska kuchnia i mimo wyglądu, jest bardzo smaczna. 



Składniki (starczy dla 6-7 osób): 
  • 1,3 kg żołądków indyczych
  • 3 duże cebule 
  • 200g pieczarek 
  • 4 łyżki oleju 
  • trzy łyżki masła 
  • 1 kostka rosołowa
  • pół łyżeczki soli i pieprzu 
  • łyżeczka majeranku 
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • przyprawa w płynie do zup - 1 łyżka 


Zaczynamy od dokładnego umycia żołądków, następnie przekładamy je do dużego garnka, zalewamy wodą, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy przez 2-2,5 godziny, w zależności od wielkości żołądków. W trakcie gotowania może nam ubywać wody, wtedy dolewamy wrzątku, żeby żołądki ponownie były pokryte wodą. Po dwóch godzinach sprawdzamy czy są miękkie, jeśli tak to je odcedzamy. 

Kiedy żołądki się gotują cebulę kroimy w paski, a pieczarki w kostkę. Ugotowane żołądki kroimy w grube paski. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej wraz z masłem i dodajemy cebulę z pieczarkami, smażymy 6 minut często mieszając. Po tym czasie dodajemy żołądki, dolewamy pół szklanki wody, przyprawę w płynie oraz majeranek, lubczyk, pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez 20 minut, często mieszamy. Na końcu możemy doprawić jeszcze potrawę pieprzem i solą według własnych upodobań. 

4 komentarze:

  1. szczerze się przyzna, że takiego czegoś jeszcze nie jadłam! zaskakujące.. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam szczerze, że sama jeszcze nie robiłam ale jadłam kiedyś taki gulasz z żołądków drobiowych z warzywami i był pyszny :) z dzieciństwa natomiast pamiętam, że zawsze zjadalam żołądek z rosołu:)) Teraz przez wielu podroby są troszkę niedoceniane, ja sama jeśli je gotuję to tylko dla swojej suni.... Twoja propozycja oraz kilka innych, które widziałam m.in na bardzo wykwintne serduszka drobiowe powoduje, że mam ochotę sama przyrządzić coś podobnego :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Następna ciekawa propozycja ,co za pyszne danie wyczarowałeś nawet nie pomyślałam ze tak można przyrządzić żołądki ...a bardzo je lubię ,dodawałam tylko do flaków
    Super ...

    OdpowiedzUsuń