Przepis na chleb razowy
 |
upieczony chleb |
 |
mąka z zaczynem drożdżowym |
 |
wyrobione i wyrośnięte ciasto |
 |
chlebek przed pieczeniem |
Pieczenie domowego chleba? Z tym przepisem będzie to naprawdę proste zadanie. Chleb z tego przepisu, jest bardzo smaczny, ma chrupiącą skórkę i długo zachowuje świeżość. Na pewno szybko zniknie z waszych stołów. Polecam!
Składniki:
- 1 paczka suchych drożdży
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- szklanka mąki pszennej ( tortowej)
- dwie szklanki mąki pszennej razowej
- szklanka wody
- 2 łyżki oliwy
- łyżka miodu
- łyżka soli
- opcjonalnie: łyżka mielonego lnu i łyżka mielonego ostropestu
Zaczynamy od zrobienia zaczynu, drożdże wsypujemy do miski i zalewamy ciepłym mlekiem, odstawiamy na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować, Następnie do miski wsypujemy szklankę mąki pszennej i wszystko mieszamy, odstawiamy na kolejne 15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę razową, wodę, sól, miód, oliwę oraz len i ostropest. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce. Następnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto i formujemy bochenek. Zostawiamy na jeszcze 15 minut. W tym czasie piekarnik nastawiamy na 180 stopni góra-dół. Przed wstawieniem do piekarnika robimy kilka poprzecznych nacięć. Pieczemy 45 minut. Gotowe!
Smacznego!
pięknie wypieczony chlebek,niczym się nie różni od tych sklepowych :)
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebuś :-)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś upiec:)
OdpowiedzUsuń