piątek, 10 kwietnia 2015

Chleb razowy

Przepis na chleb razowy 


upieczony chleb

mąka z zaczynem drożdżowym

wyrobione i wyrośnięte ciasto

chlebek przed pieczeniem


Pieczenie domowego chleba? Z tym przepisem będzie to naprawdę proste zadanie. Chleb z tego przepisu, jest bardzo smaczny, ma chrupiącą skórkę i długo zachowuje świeżość. Na pewno szybko zniknie z waszych stołów. Polecam! 

 

Składniki:
  • 1 paczka suchych drożdży 
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka 
  • szklanka mąki pszennej  ( tortowej)
  • dwie szklanki mąki pszennej razowej 
  • szklanka wody 
  • 2 łyżki oliwy 
  • łyżka miodu 
  • łyżka soli 
  • opcjonalnie: łyżka mielonego lnu i łyżka mielonego ostropestu 
Zaczynamy od zrobienia zaczynu, drożdże wsypujemy do miski i zalewamy ciepłym mlekiem, odstawiamy na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować, Następnie do miski wsypujemy szklankę mąki pszennej i wszystko mieszamy, odstawiamy na kolejne 15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę razową, wodę, sól, miód, oliwę oraz len i ostropest. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce. Następnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto i formujemy bochenek. Zostawiamy na jeszcze 15 minut. W tym czasie piekarnik nastawiamy na 180 stopni góra-dół. Przed wstawieniem do piekarnika robimy kilka poprzecznych nacięć. Pieczemy 45 minut. Gotowe!

Smacznego!

3 komentarze: