Przepis na domową cytrynówkę na miodzie
Cytrynówka przeze mnie wykonana jest mocno cytrynowa, słodka i raczej należy do mocniejszych alkoholi. Polecam wszystkim, bo przygotowanie takiej domowej cytrynówki, jest proste, a smakuje na pewno o niebo lepiej od tej sklepowej.
Składniki:
- 6 cytryn
- 350 ml wody
- 300 ml spirytusu
- 5 łyżek płynnego miodu
Zaczynamy od wstawienia garnka z podaną ilością wody na palnik, podgrzewamy i rozpuszczamy w niej miód. Kiedy miód się rozpuści, wyłączamy palnik. Trzy cytryny sparzamy wrzątkiem i ścieramy z nich na drobnej tarce skórkę, którą dodajemy do wody z miodem. Następnie wysciskamy sok z wszystkich sześciu cytryn i dodajemy do pozostałych składników. Na końcu dolewamy spirytus i wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy do butelki, szczelnie zamykamy i zostawiamy na trzy dni w ciemnym miejscu.
Po trzech dniach naszą cytrynówkę przelewamy przez gaze w celu pozbycia się startej skórki i jest już gotowa do spożycia. Oczywiście można ją jeszcze zostawić w butelce na jakiś tydzień, wtedy smaki jeszcze bardziej się przegryzą, ale już po trzech dniach smakuje doskonale.
Na zdrowie!
Bardzo lubię domowe nalewki, wódki i wina. Cytrynówka czyli włoskie limoncello należy do moich ulubionych, zaraz po pigwówce (przepis u mnie na blogu) Zapraszam :))
OdpowiedzUsuńmoja słabość ogromna, nie ma nic lepszego na szybkie rozgrzanie po przyjściu do domciu, niż właśnie taka swojska naleweczka :)
OdpowiedzUsuń