środa, 17 grudnia 2014

Zupa rybna na bulionie z karpia

Pyszna zupa rybna 



Przedstawiam przepis na świetną zupę rybną, którą przygotowuje się na bulionie z głów, ogonów i pozostałych po filetowaniu kręgosłupów karpia. Wszystkie odkrojone przy patroszeniu pozostałości karpia możemy wykorzystać i stworzyć pyszną rybną zupę. 


Składniki: 
  • 2 głowy, 2 ogony i 2 kręgosłupy karpia, 
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki ,
  • 1 pietruszka, 
  • 1/2 selera, 
  • 1 por, 
  • 5 ziemniaków, 
  • 100ml  śmietany 18%, 
  • czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, 
  • sok z cytryny, 
  • słodka czerwona papryka,
  • 1 łyżka przyprawy w płynie, 
  • 3 łyżki oliwy,
  • 600g filetów rybnych z tilapii (może być dorsz, mintaj, miruna) 
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki, 

Oczyszczamy głowę karpia (usuwając oczy, krew i mięso ze skrzeli). Myjemy dokładnie ogony, kręgosłupy i głowy pod zimną wodą. Wkładamy do garnka i zalewamy 3-4 litrami wody, dodajemy obraną cebulę, kilka listków laurowych, ziele angielskie, dwa ząbki czosnku i pół łyżki lubczyku, wszystko gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Bulion rybny po tym czasie przecedzamy przez sitko i w dużym garnku stawiamy na małym ogniu.

Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej pokrojoną w kostkę włoszczyznę, pora kroimy w plasterki. Do patelni wrzucamy jeszcze dwie łyżki słodkiej czerwonej papryki i podsmażamy aż włoszczyzna ładnie się zrumieni. Kiedy ziemniaki w bulionie są podgotowane, dodajemy do zupy warzywa z patelni. Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy łyżkę przyprawy w płynie oraz pokrojone w kotkę filety rybne. Dodajemy także sól, pieprz i sok z cytryny, jeśli kolor zupy nie jest taki jak na zdjęciu to dosypujemy jeszcze papryki. Kiedy filety rybne się zetną zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy wcześniej wymieszaną z odrobiną zupy śmietanę. Dorzucamy jeszcze posiekaną natkę pietruszki i podajemy. Na koniec możemy dodać jeszcze od naszej zupy obrane białe mięso z głów i ogonów karpia na których gotowaliśmy bulion.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Mniam, musi być njiezwykle aromatyczna, zjadłabym dużą michę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie miałam okazji jeść zupy rybnej, ale wow! Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń