środa, 7 stycznia 2015

Lahmacun - turecka pizza

Lahmacun 

upieczony lahmacun

przed pieczeniem

Lahmacun to tradycyjna turecka potrawa, nazywana także turecką pizzą. Składa się z bardzo cienkiego ciasta i mięsno-warzywnego nadzienia. Jest to turecki fast food. My bez problemu możemy przygotować go w domu. Przygotowania lahmacun, jest naprawdę proste. 


Składniki(6-8 osób): 

Ciasto:
  • 5 szklanek mąki pszennej 
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki oleju 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 10 g drożdży instant
Farsz:
  • 1/2kg mielonego mięsa wołowego (ja zmieliłem pręge wołową) 
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • 1/2 białej papryki 
  • 2 pomidory 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 2 łyżki oliwy 
  • pęczek natki pietruszki 
  • łyżeczka kuminu 
  • sół i pieprz do smaku 
Sos czosnkowy: 

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Z mąki, mleka, oleju, soli, cukru i drożdży zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. 

Wszystkie składniki farszu mielimy w malakserze. 

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni C - góra-dół. 

Ciasto dzielimy na części i wałkujemy na cienki placki, na nie nakładamy warstwę farszu. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 5-10 minut, aż placki się zrumienią. 

Wszystkie składniki sosu łączymy. 

Lahmacun podajemy z pokruszonym serem feta oraz sosem czosnkowym. 

Smacznego! 


4 komentarze:

  1. dobre, biorę w ciemno i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam już o tym daniu, ale nigdy nie robiłam, wygląda przepysznie, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kiedys jadlam i byla przepyszna :) ta wyglada rowniez smacznie;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. No proszę, jakie pyszności, nie jadłam nigdy a chętnie bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń