Lahmacun
upieczony lahmacun |
przed pieczeniem |
Lahmacun to tradycyjna turecka potrawa, nazywana także turecką pizzą. Składa się z bardzo cienkiego ciasta i mięsno-warzywnego nadzienia. Jest to turecki fast food. My bez problemu możemy przygotować go w domu. Przygotowania lahmacun, jest naprawdę proste.
Składniki(6-8 osób):
Ciasto:
- 5 szklanek mąki pszennej
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 10 g drożdży instant
Farsz:
- 1/2kg mielonego mięsa wołowego (ja zmieliłem pręge wołową)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 białej papryki
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy
- pęczek natki pietruszki
- łyżeczka kuminu
- sół i pieprz do smaku
Sos czosnkowy:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Z mąki, mleka, oleju, soli, cukru i drożdży zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
Wszystkie składniki farszu mielimy w malakserze.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni C - góra-dół.
Ciasto dzielimy na części i wałkujemy na cienki placki, na nie nakładamy warstwę farszu. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 5-10 minut, aż placki się zrumienią.
Wszystkie składniki sosu łączymy.
Lahmacun podajemy z pokruszonym serem feta oraz sosem czosnkowym.
Smacznego!
dobre, biorę w ciemno i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam już o tym daniu, ale nigdy nie robiłam, wygląda przepysznie, mniam:)
OdpowiedzUsuńkiedys jadlam i byla przepyszna :) ta wyglada rowniez smacznie;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
No proszę, jakie pyszności, nie jadłam nigdy a chętnie bym spróbowała :-)
OdpowiedzUsuń