Skrzydełka w sosie barbecue
upieczone skrzydełka |
wymieszane w sosie przed pieczeniem |
Świetny przepis na pyszne soczyste skrzydełka w pikantnym sosie BBQ. Zrobiony przez nas sos będzie o wiele tańszy i zdrowszy od tego kupnego w sklepie. Skrzydełka świetnie się sprawdzą jako danie na imprezę czy obiad. Najlepiej pasują do nich pieczone ziemniaczki.
Składniki (5-6 osób):
- 2,5 kg skrzydełek kurczaka
- 80 g masła
- 2 małe ząbki czosnku
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 i 1/2 łyżki miodu
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka sosu tabasco
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki pieprzu cayenne
Zaczynamy od umycia i osuszenia skrzydełek, następnie odcinamy od nich lotki. Przekładamy do miski i nacieramy niedużą ilością soli.
W garnku rozpuszczamy masło z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Kiedy się zagotuje zdejmujemy z ognia. Dodajemy cukier i mieszamy, aż prawie cały się rozpuści. Następnie dodajemy miód, koncentrat pomidorowy, sos tabasco, paprykę słodką i pieprz cayenne. Wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy sos jest przestudzony dodajemy go do skrzydełek i mieszamy, aż wszystkie będą w nim dokładnie obtoczone. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinkę.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C - góra-dół. Skrzydełka przedkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy jakieś 45 minut. W połowie pieczenia przewracamy je na drugą stronę. Skrzydełka będą mocno zrumienione przez karmelizujący się cukier.
Smacznego!
Skrzydełka, miód, pomidory.. nie znam lepszego połączenia :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne, lubię takie zdecydowane smaki :-)
OdpowiedzUsuńTeż sama robię sos barbecue, niestety w domu tylko ja lubię skrzydełka. :( Kiedyś zaszaleję i zrobię. ;)
OdpowiedzUsuńSkrzydełka - to jest to! a jeszcze tak przyprawione! bierzemy ten przepis:)
OdpowiedzUsuń