Parówki w cieście
upieczone parówki w cieście |
zawartość ciasta przed pieczeniem |
Bardzo proste do zrobienia danie. Dobry pomysł na imprezową przekąskę, która na pewno wszystkim posmakuje.
- 4 parówki
- starty żółty ser
- ketchup
- pół czerwonej papryki
- 1 czerwona cebula
- oregano lub bazylia
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4g suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Mąkę, drożdże, sól i cukier wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy letnią wodę z łyżką oliwy i zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i wałkujemy tak żeby było trochę dłuższe od parówki i o wiele szersze, ciasto ma być cienkie. Parówki kroimy na połowę. Na rozwałkowane ciasto nakładamy trochę ketchupu, na to parówkę, odrobinę pokrojonej w kostkę papryki oraz czerwonej cebuli, całość posypujemy serem oraz oregano. Zlepiamy brzegi ciasto i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Z wierzchu posypujemy serem. Wstawiamy parówki i pieczemy około 10-13 minut.
Smacznego!
Proste i pyszne:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :-) z chęcią wypróbuję :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, zawsze można pokombinować i wychodzi świetne danie.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo sprytne zestawienie i fajny efekt:)Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię! :)
OdpowiedzUsuń