piątek, 24 kwietnia 2015

Kaczka pieczona z jabłkami i suszoną żurawiną

Pieczona kaczka 

 

upieczona kaczka

kaczka przed pieczeniem

farsz do kaczki


Przedstawiam świetny przepis na kaczkę z jabłkami. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach. Wystarczy posiadać w domu naczynie żaroodporne z przykrywką i gwarantuje, że wszystkim uda się upiec pyszną kaczkę.


Składniki:
  • 1 kaczka (waga około 2kg) 
  • 4 jabłka
  • garść suszonej żurawiny 
  • 2 łyżki majeranku 
  • 2 łyżki suszonego tymianku 
  • łyżka papryki słodkiej 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 2 łyżki oleju

Obieramy ząbki czosnku i kroimy na plasterki, wrzucamy je do miski i mieszamy z olejem, solą, pieprzem, łyżką majeranku, tymiankiem i papryką. Umytą i wysuszoną kaczkę nacieramy olejem z przyprawami. Wkładamy do dużego naczynia i odstawiamy do lodówki na jakieś 5-6 godzin. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjmujemy z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę, przekładamy do miski i mieszamy razem z żurawiną i łyżką majeranku. Kaczkę nadziewamy jabłkami i spinamy mocno wykałaczkami. Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Na każdy kilogram mięsa przeznaczamy godzinę pieczenia. Moja kaczka miała dwa kilogramy, więc piekłem ją przez 2 godziny. Przez ostatnie 15 minut pieczenia możemy zwiększyć temperaturę pieczenia do 200 stopni C, żeby skórka się przypiekła. W czasie pieczenia kaczkę kilkukrotnie polewamy tłuszczem wytopionym podczas pieczenia. Gotowe!

Smacznego!

3 komentarze: