Pieczona kaczka
upieczona kaczka |
kaczka przed pieczeniem |
farsz do kaczki |
Przedstawiam świetny przepis na kaczkę z jabłkami. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach. Wystarczy posiadać w domu naczynie żaroodporne z przykrywką i gwarantuje, że wszystkim uda się upiec pyszną kaczkę.
- 1 kaczka (waga około 2kg)
- 4 jabłka
- garść suszonej żurawiny
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki suszonego tymianku
- łyżka papryki słodkiej
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju
Obieramy ząbki czosnku i kroimy na plasterki, wrzucamy je do miski i mieszamy z olejem, solą, pieprzem, łyżką majeranku, tymiankiem i papryką. Umytą i wysuszoną kaczkę nacieramy olejem z przyprawami. Wkładamy do dużego naczynia i odstawiamy do lodówki na jakieś 5-6 godzin. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjmujemy z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę, przekładamy do miski i mieszamy razem z żurawiną i łyżką majeranku. Kaczkę nadziewamy jabłkami i spinamy mocno wykałaczkami. Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Na każdy kilogram mięsa przeznaczamy godzinę pieczenia. Moja kaczka miała dwa kilogramy, więc piekłem ją przez 2 godziny. Przez ostatnie 15 minut pieczenia możemy zwiększyć temperaturę pieczenia do 200 stopni C, żeby skórka się przypiekła. W czasie pieczenia kaczkę kilkukrotnie polewamy tłuszczem wytopionym podczas pieczenia. Gotowe!
Smacznego!
Wspaniałe danie:)
OdpowiedzUsuńSuper Ci ta kaczucha wyszła :-)))
OdpowiedzUsuńPięknie upieczona, pachnie nawet z fotki)
OdpowiedzUsuń