środa, 14 stycznia 2015

Parówki w cieście pizzowym

Parówki w cieście 


upieczone parówki w cieście

zawartość ciasta przed pieczeniem


Bardzo proste do zrobienia danie. Dobry pomysł na imprezową przekąskę, która na pewno wszystkim posmakuje. 


Składniki(8 porcji):
  • 4 parówki
  • starty żółty ser 
  • ketchup 
  • pół czerwonej papryki 
  • 1 czerwona cebula
  • oregano lub bazylia    
 Ciasto:
  • 2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki ciepłej wody 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 4g suchych drożdży 
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli 

Mąkę, drożdże, sól i cukier wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy letnią wodę z łyżką oliwy i zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i wałkujemy tak żeby było trochę dłuższe od parówki i o wiele szersze, ciasto ma być cienkie. Parówki kroimy na połowę. Na rozwałkowane ciasto nakładamy trochę ketchupu, na to parówkę, odrobinę pokrojonej w kostkę papryki oraz czerwonej cebuli, całość posypujemy serem oraz oregano. Zlepiamy brzegi ciasto i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Z wierzchu posypujemy serem. Wstawiamy parówki i pieczemy około 10-13 minut.

Smacznego!


5 komentarzy: