poniedziałek, 5 stycznia 2015

Skrzydełka BBQ

Skrzydełka w sosie barbecue 


upieczone skrzydełka

wymieszane w sosie przed pieczeniem

Świetny przepis na pyszne soczyste skrzydełka w pikantnym sosie BBQ. Zrobiony przez nas sos będzie o wiele tańszy i zdrowszy od tego kupnego w sklepie. Skrzydełka świetnie się sprawdzą jako danie na imprezę czy obiad. Najlepiej pasują do nich pieczone ziemniaczki. 


Składniki (5-6 osób): 
  • 2,5 kg skrzydełek kurczaka 
  • 80 g masła 
  • 2 małe ząbki czosnku 
  • 4 łyżki brązowego cukru 
  • 2 i 1/2 łyżki miodu 
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżeczka sosu tabasco 
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 
  • 2 łyżki pieprzu cayenne 

Zaczynamy od umycia i osuszenia skrzydełek, następnie odcinamy od nich lotki. Przekładamy do miski i nacieramy niedużą ilością soli. 

W garnku rozpuszczamy masło z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Kiedy się zagotuje zdejmujemy z ognia. Dodajemy cukier i mieszamy, aż prawie cały się rozpuści. Następnie dodajemy miód, koncentrat pomidorowy, sos tabasco, paprykę słodką i pieprz cayenne. Wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy sos jest przestudzony dodajemy go do skrzydełek i mieszamy, aż wszystkie będą w nim dokładnie obtoczone. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinkę. 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C - góra-dół. Skrzydełka przedkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy jakieś 45 minut. W połowie pieczenia przewracamy je na drugą stronę. Skrzydełka będą mocno zrumienione przez karmelizujący się cukier. 

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Skrzydełka, miód, pomidory.. nie znam lepszego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być pyszne, lubię takie zdecydowane smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też sama robię sos barbecue, niestety w domu tylko ja lubię skrzydełka. :( Kiedyś zaszaleję i zrobię. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skrzydełka - to jest to! a jeszcze tak przyprawione! bierzemy ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń