sobota, 24 stycznia 2015

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i pieczarkami

Prosta zapiekanka makaronowa 

gotowa zapiekanka

farsz do zapiekanki


zapiekanka pokryta masą serowo śmietanową



Zapiekanka makaronowa to super proste danie, które zawsze się udaje. Z podanych proporcji wychodzi nam obiad, którym nakarmimy bardzo dużą rodzinę. Polecam! 


Składniki (6-8 osób):
  • 400g makaronu, 
  • 350g kiełbasy 
  • 3 cebule 
  • 500g pieczarek
  • 200g żółtego sera
  • 200ml śmietany 18% 
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz 
  • majeranek 
  • oregano 
  • słodka papryka 
  • 100ml wody
 Zaczynamy od ugotowania makaronu, musi być al dente. Na opakowaniu będzie pisało, jak uzyskać taki efekt. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy je na dwóch łyżkach masła. Kiedy się skurczą dodajemy do nich pokrojoną w piórka cebulę i smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość podlewamy wodą i dusimy wszystko do momentu, aż woda odparuje. Zawartość patelni łączymy z makaronem i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Śmietanę mieszamy ze startym serem i i nakładamy na zapiekankę. Całość pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego!

2 komentarze: