Przepis na ciasto pomarańczowe
|
upieczone ciasto, oblane lukrem |
|
ciasto ze zmiksowanymi pomarańczami |
|
ciasto przelane do blachy |
|
po upieczeniu |
Ciasto bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, jest wilgotne w środku oraz mocno pomarańczowe. Podane z lukrem smakuje wyśmienicie.
Składniki (blacha 22 na 33 cm):
- 2 pomarańcze
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka zmielonych migdałów
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- 20 łyżek cukru pudru
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni góra-dół. Pomarańcze dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy razem ze skórką, jeśli pomarańcz ma pestki to musimy się ich pozbyć. Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem na puszystą masę, następnie nadal miksujemy na średnich obrotach i dodajemy olej, zmielone migdały, mąkę oraz proszek do pieczenia. Do masy dodajemy zmiksowane pomarańcze i mieszamy wszystko razem łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy na nią ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier. Do miski wsypujemy cukier puder i dolewamy 7 łyżek gorącej wody, wszystko razem dokładnie mieszamy, odstawiamy i polewamy lukrem wystudzone ciasto.
Smacznego!
Fajne musi być:)
OdpowiedzUsuńi takie ciasta są świetne na niezapowiedzianych gości ;)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho, musi być pyszne :-) zjadłabym kawałeczek nawet teraz :-)
OdpowiedzUsuńTakie ciacho naprawdę musi być smaczne:) Z pomarańczą jeszcze nie próbowałam,ale będę musiała.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Wygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta z owocami, a w takiej formie musi być niezwykle intensywnie pomarańczowy! ;)
OdpowiedzUsuńAle pyszne! Znam podobne ciasto w wersji cytrynowej.
OdpowiedzUsuńFajne ciasto do zimowej kawki :)
OdpowiedzUsuń