czwartek, 4 grudnia 2014

Ciasto pomarańczowe - szybkie i smaczne

Przepis na ciasto pomarańczowe

upieczone ciasto, oblane lukrem

ciasto ze zmiksowanymi pomarańczami

ciasto przelane do blachy

po upieczeniu


Ciasto bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, jest wilgotne w środku oraz mocno pomarańczowe. Podane z lukrem smakuje wyśmienicie. 


Składniki (blacha 22 na 33 cm):
  • 2 pomarańcze 
  • 4 jajka 
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka zmielonych migdałów 
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 20 łyżek cukru pudru 

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni góra-dół. Pomarańcze dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy razem ze skórką, jeśli pomarańcz ma pestki to musimy się ich pozbyć. Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem na puszystą masę, następnie nadal miksujemy na średnich obrotach i dodajemy olej, zmielone migdały, mąkę oraz proszek do pieczenia.  Do masy dodajemy zmiksowane pomarańcze i mieszamy wszystko razem łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy na nią ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier. Do miski wsypujemy cukier puder i dolewamy 7 łyżek gorącej wody, wszystko razem dokładnie mieszamy, odstawiamy i polewamy lukrem wystudzone ciasto.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. i takie ciasta są świetne na niezapowiedzianych gości ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciacho, musi być pyszne :-) zjadłabym kawałeczek nawet teraz :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciacho naprawdę musi być smaczne:) Z pomarańczą jeszcze nie próbowałam,ale będę musiała.
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ciasta z owocami, a w takiej formie musi być niezwykle intensywnie pomarańczowy! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszne! Znam podobne ciasto w wersji cytrynowej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne ciasto do zimowej kawki :)

    OdpowiedzUsuń