piątek, 19 grudnia 2014

Kapuśniaczki

Przepis na drożdżowe kapuśniaczki 


upieczone kapuśniaczki

wyrośnięte ciasto

farsz nakładamy w ten sposób

zawijamy ciasto, odkrajamy nadmiar i zlepiamy brzegi

przed pieczeniem


Świetny dodatek do wigilijnego barszu czerwonego. Przepis nie jest skomplikowany, na pewno każdemu wyjdą. Polecam! 


Składniki: 
  • 500g mąki 
  • 250ml ciepłego mleka 
  • 15g świeżych drożdży 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 50g stopionego masła 
  • 500g kapusty kiszonej 
  • kilka suszonych grzybków (ja użyłem prawdziwków) 
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki oleju 
  • szczypta cukru 
  • 4 liście laurowe 
  • 4 ziela angielskie 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 1/2 łyżki kminku mielonego 
  • 1/2 łyżki tymianku 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 jajko do smarowania 

Grzyby musimy moczyć w wodzie przez całą noc. Kapustę przepłukujemy. Namoczone grzyby drobno kroimy. Kapustę zalewamy wodą, dodajemy grzyby oraz listki laurowe i ziele. Gotujemy około 1,5 godziny. 

W tym czasie robimy ciasto. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na chwilę. Do mąki dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, rozkłócone jajka i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając rozpuszczone masło. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około godzinę. 

Ugotowaną kapustę odcedzamy, pozbywamy się ziela i listków. Cebulę kroimy w drobną kostką i rumienimy ją na dużej patelni. Kapustę siekamy i dodajemy na patelnię. Doprawiamy cukrem, majerankiem, kminkiem, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Całość przesmażamy często mieszająć przez jakieś 4 minuty. 

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 1 cm. Na brzeg nakładamy farsz, zawijamy w rulon i odcinamy od reszty ciasta, brzegi sklejamy. Powstały wałek ciasta kroimy na kawałki około 4-5 cm. Czynność powtarzamy aż skończy się nam ciasto. Kapuśniaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i odstawiamy na 5 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Obserwujmy, kiedy od dołu i od góry są ładnie zrumienione to są gotowe. Podajemy z barszczykiem. 

Smacznego! 

5 komentarzy:

  1. Mniam, uwielbiam takie kapuśniaczki, a do barszczyku to już w ogóle:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne :-) z barszczykiem będą smakowały super :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają rewelacyjnie i na pewno smakują dokładnie tak samo:)
    Życzymy spokojnych ,wyjątkowych i pysznych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędnie wyglądają :) Chyba sama się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń