Przepis na drożdżowe kapuśniaczki
upieczone kapuśniaczki |
wyrośnięte ciasto |
farsz nakładamy w ten sposób |
zawijamy ciasto, odkrajamy nadmiar i zlepiamy brzegi |
przed pieczeniem |
Świetny dodatek do wigilijnego barszu czerwonego. Przepis nie jest skomplikowany, na pewno każdemu wyjdą. Polecam!
Składniki:
- 500g mąki
- 250ml ciepłego mleka
- 15g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 50g stopionego masła
- 500g kapusty kiszonej
- kilka suszonych grzybków (ja użyłem prawdziwków)
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki oleju
- szczypta cukru
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżki kminku mielonego
- 1/2 łyżki tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko do smarowania
Grzyby musimy moczyć w wodzie przez całą noc. Kapustę przepłukujemy. Namoczone grzyby drobno kroimy. Kapustę zalewamy wodą, dodajemy grzyby oraz listki laurowe i ziele. Gotujemy około 1,5 godziny.
W tym czasie robimy ciasto. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na chwilę. Do mąki dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, rozkłócone jajka i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając rozpuszczone masło. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około godzinę.
Ugotowaną kapustę odcedzamy, pozbywamy się ziela i listków. Cebulę kroimy w drobną kostką i rumienimy ją na dużej patelni. Kapustę siekamy i dodajemy na patelnię. Doprawiamy cukrem, majerankiem, kminkiem, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Całość przesmażamy często mieszająć przez jakieś 4 minuty.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 1 cm. Na brzeg nakładamy farsz, zawijamy w rulon i odcinamy od reszty ciasta, brzegi sklejamy. Powstały wałek ciasta kroimy na kawałki około 4-5 cm. Czynność powtarzamy aż skończy się nam ciasto. Kapuśniaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i odstawiamy na 5 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Obserwujmy, kiedy od dołu i od góry są ładnie zrumienione to są gotowe. Podajemy z barszczykiem.
Smacznego!
Mniam, uwielbiam takie kapuśniaczki, a do barszczyku to już w ogóle:)
OdpowiedzUsuńPyszne :-) z barszczykiem będą smakowały super :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają apetycznie
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie i na pewno smakują dokładnie tak samo:)
OdpowiedzUsuńŻyczymy spokojnych ,wyjątkowych i pysznych Świąt:)
Obłędnie wyglądają :) Chyba sama się skuszę :)
OdpowiedzUsuń