piątek, 5 grudnia 2014

Daktyle w boczku

Przepis na daktyle w boczku


przekąski
usmażone daktyle w boczku

daktyle owinięte w boczek przed smażeniem

składniki potrzebne do przygotowania przekąski


Prosta przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie. Bardzo dobrze smakuje z wytrawnym winem czerwonym. Przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu. 


Składniki (12 sztuk):
  • 12 migdałów 
  • 12 plasterków boczku 
  • 12 suszonych daktyli
  • szczypta chilli w proszku 
  • 1/4 łyżeczki cukru 
  • sól 
  • 3 łyżki oliwy 
  • szczypta papryki ostrej 

Migdały smażymy na 1 łyżce oliwy przez 1 minutę. Zdejmujemy z patelni i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i chilli.

Do każdego daktyla wciskamy po jednym migdale i owijamy boczkiem, spinamy wykałaczką. Pozostałe dwie łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni i smażymy na nim daktyle z boczkiem przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony, aż boczek będzie chrupiący. Osączamy na papierze kuchennym i podajemy gorące lub zimne, przed podaniem doprawiamy jeszcze szczyptą papryki ostrej i soli.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Mniam, wykwintna przystawka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy to smaczne, odważne połączenie. Wyglada nieziemsko smacznie.
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa przystawka, do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń