Przepis na daktyle w boczku
usmażone daktyle w boczku |
daktyle owinięte w boczek przed smażeniem |
składniki potrzebne do przygotowania przekąski |
Prosta przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie. Bardzo dobrze smakuje z wytrawnym winem czerwonym. Przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu.
- 12 migdałów
- 12 plasterków boczku
- 12 suszonych daktyli
- szczypta chilli w proszku
- 1/4 łyżeczki cukru
- sól
- 3 łyżki oliwy
- szczypta papryki ostrej
Migdały smażymy na 1 łyżce oliwy przez 1 minutę. Zdejmujemy z patelni i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i chilli.
Do każdego daktyla wciskamy po jednym migdale i owijamy boczkiem, spinamy wykałaczką. Pozostałe dwie łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni i smażymy na nim daktyle z boczkiem przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony, aż boczek będzie chrupiący. Osączamy na papierze kuchennym i podajemy gorące lub zimne, przed podaniem doprawiamy jeszcze szczyptą papryki ostrej i soli.
Smacznego!
Mniam, wykwintna przystawka:)
OdpowiedzUsuńświetna przystawka:)
OdpowiedzUsuńCzy to smaczne, odważne połączenie. Wyglada nieziemsko smacznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Ciekawa przystawka, do spróbowania :)
OdpowiedzUsuń