niedziela, 7 grudnia 2014

Tortilla po grecku

Przepis na tortille w greckim stylu 


tortilla po opiekaniu

składniki, które będą potrzebne

składniki nałożone na tortille


Tortilla na sposób grecki z oliwkami, serem feta, szpinakiem i kurczakiem. Danie bardzo szybkie do przygotowania, super pomysł na obiad lub kolację. 


Składniki (pięć sztuk): 
  • jedna pierś z kurczaka 
  • jeden pomidor 
  • pół opakowania sera feta 
  • pół ogórka 
  • kilka liści szpinaku 
  • kilka czarnych oliwek 
  • pół cebuli 
  • dwie łyżki oliwy 
  • pół łyżki suszonego rozmarynu 
  • szczypta pieprzu i soli 
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego 
  • 3 łyżki majonezu 
  • dwa ząbki czosnku

Filet z kurczaka kroimy na paski. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i smażymy na niej kurczaka przez jakieś 4 minuty, doprawiamy go rozmarynem, solą i pieprzem. 

Do miseczki dodajemy jogurt naturalny, majonez i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wszystko dokładnie mieszamy. 

Oliwki kroimy na plasterki, ser feta, cebulę, pomidory i ogórki w kostkę. Na tortillę nakładamy kilka liści szpinaku, kurczaka, fetę i warzywa oraz sos czosnkowy. Zawijamy w rulonik i opiekamy w grillu elektrycznym lub opiekaczu do tostów. Ja opiekałem w opiekaczu do tostów. Podajemy z sosem czosnkowym. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz