Przepis na tortille w greckim stylu
tortilla po opiekaniu |
składniki, które będą potrzebne |
składniki nałożone na tortille |
Tortilla na sposób grecki z oliwkami, serem feta, szpinakiem i kurczakiem. Danie bardzo szybkie do przygotowania, super pomysł na obiad lub kolację.
Składniki (pięć sztuk):
- jedna pierś z kurczaka
- jeden pomidor
- pół opakowania sera feta
- pół ogórka
- kilka liści szpinaku
- kilka czarnych oliwek
- pół cebuli
- dwie łyżki oliwy
- pół łyżki suszonego rozmarynu
- szczypta pieprzu i soli
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- dwa ząbki czosnku
Filet z kurczaka kroimy na paski. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i smażymy na niej kurczaka przez jakieś 4 minuty, doprawiamy go rozmarynem, solą i pieprzem.
Do miseczki dodajemy jogurt naturalny, majonez i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wszystko dokładnie mieszamy.
Oliwki kroimy na plasterki, ser feta, cebulę, pomidory i ogórki w kostkę. Na tortillę nakładamy kilka liści szpinaku, kurczaka, fetę i warzywa oraz sos czosnkowy. Zawijamy w rulonik i opiekamy w grillu elektrycznym lub opiekaczu do tostów. Ja opiekałem w opiekaczu do tostów. Podajemy z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz