Przepis na pyszne śledzie
śledzie podane ze świeżym pieczywem |
gotowe śledzie w misce |
pokrojone śledzie |
gotowy sos |
Śledzie z suszoną śliwką i dodatkiem cynamonu idealnie pasują na świąteczny stół. Składniki świetnie się zgrały, aromat, który nadał im cynamon jest bardzo intensywny. Super dodatek do domowych naleweczek. Polecam!
Składniki:
- 450g płatów śledziowych matias
- 2 średnie cebule
- 7 łyżek oleju roślinnego
- 150g suszonych śliwek kalifornijskich
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 pełne łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 6 łyżek octu spirytusowego
- 4 liście laurowe
- szklanka wody
- pieprz i sól do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
Filety śledziowe płukamy pod zimną wodą, przekładamy je do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 1,5 godziny.
W czasie, kiedy śledzie się moczą siekamy cebulę na piórka, a śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i na średnim ogniu smażymy aż się zeszkli.Gdy cebula jest gotowa dodajemy śliwki, koncentrat pomidorowy, miód, cynamon, ocet oraz liście laurowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy wodę i dusimy na małym płomieniu około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie doprawiamy pieprzem oraz solą do smaku i odstawiamy do wystudzenia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy je do miski. Skrapiamy je łyżką soku z cytryny i mieszamy. Ostudzony sos dodajemy do śledzi i dokładnie mieszamy. Śledzie przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku, mogą spędzić w nim nawet 5 dni i nic im nie będzie. Gotowe!
Smaczego!
Świetny pomysł, będę musiała wypróbować na Wigilię lub Sylwestra :)
OdpowiedzUsuńSuszona śliwka jest idealna do śledzika, moja mama też jej dodaje wigilijnego śledzia w curry:)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na dodanie suszonej śliwki:)
OdpowiedzUsuńZapowiada się smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczne, bardzo mi się podoba takie połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń