piątek, 12 grudnia 2014

Spaghetti carbonara - obiad w 20 minut

Przepis na klasyczną carbonare 


gotowa carbonara

pokrojony boczek i cebulka

Carbonara to klasyzny rzymski sos. We Włoszech przyrządza się go z pancettą, my użyjemy boczku. Sztuka przygotowania sosu carbonara polega na przyrządzeniu jajek, tak aby były ugotowane, lecz wciąż delikatne i kremowe. Osiągamy taki efekt przez przełożenie mieszanki gorącego makaronu z tłuszczem i boczkiem do mikstury jajecznej. 


Składniki: 
  • 1 średnia cebula 
  • 200 g boczku 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 4 duże jajka 
  • 1 szklanka startego sera żółtego (najlepiej parmezan) 
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 
  • 400g spaghetti

Makaron gotujemy al dente w dużym garnku. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej cebulę i obsmażamy przez 3 minuty, aż zmięknie. Następnie dodajemy boczek i obsmażamy, aż pięknie się zrumieni przez około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy. W dużym żaroodpornym naczyniu ubijamy jajka, ser oraz śmietanę. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do patelni z boczkiem, stawiamy na średnim ogniu i starannie mieszamy, aż makaron dokładnie pokryje się tłuszczem z boczku i będzie bardzo gorący. Przekładamy makaron do naczynia z mieszanką jajeczną i szybko mieszamy, aż cały makaron dokładnie pokryje się sosem. Przyprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego, czrnego pieprzu. Gotowe!

Smacznego! 

4 komentarze:

  1. Moje również ulubione! Lepsze od bolońskiego :P Ale mi ochoty narobiłeś!
    Pozdro,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam carbonarę, zawsze robie, kiedy mam malo czasu na gotowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam makaronik, najpyszniejszy obiadek :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń