Przepis na klasyczną carbonare
gotowa carbonara |
pokrojony boczek i cebulka |
Carbonara to klasyzny rzymski sos. We Włoszech przyrządza się go z pancettą, my użyjemy boczku. Sztuka przygotowania sosu carbonara polega na przyrządzeniu jajek, tak aby były ugotowane, lecz wciąż delikatne i kremowe. Osiągamy taki efekt przez przełożenie mieszanki gorącego makaronu z tłuszczem i boczkiem do mikstury jajecznej.
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 200 g boczku
- 2 łyżki oliwy
- 4 duże jajka
- 1 szklanka startego sera żółtego (najlepiej parmezan)
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 400g spaghetti
Makaron gotujemy al dente w dużym garnku. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej cebulę i obsmażamy przez 3 minuty, aż zmięknie. Następnie dodajemy boczek i obsmażamy, aż pięknie się zrumieni przez około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy. W dużym żaroodpornym naczyniu ubijamy jajka, ser oraz śmietanę. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do patelni z boczkiem, stawiamy na średnim ogniu i starannie mieszamy, aż makaron dokładnie pokryje się tłuszczem z boczku i będzie bardzo gorący. Przekładamy makaron do naczynia z mieszanką jajeczną i szybko mieszamy, aż cały makaron dokładnie pokryje się sosem. Przyprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego, czrnego pieprzu. Gotowe!
Smacznego!
moje ulubione spaghetti <3
OdpowiedzUsuńMoje również ulubione! Lepsze od bolońskiego :P Ale mi ochoty narobiłeś!
OdpowiedzUsuńPozdro,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Uwielbiam carbonarę, zawsze robie, kiedy mam malo czasu na gotowanie:)
OdpowiedzUsuńMniam makaronik, najpyszniejszy obiadek :-) pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuń