poniedziałek, 1 grudnia 2014

Fish & Chips - przepis na rybę z frytkami

Ryba z frytkami i sosem porowym


rybka z sosem porowym i domowymi frytkami

filety ryby podczas marynowania

frytki w piekarniku pod koniec pieczenia

rybka obtaczana w bułce tartej


Bardzo prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Fish & chips to tradycyjne danie kuchni brytyjskiej, składa się ze smażonej ryby i frytek, ja jeszcze dodałem świetny sos porowy, który idealnie pasuje do tego dania. 



Składniki (7-8 porcji): 
  • 1 kg filetów suma (świeżego suma dostałem w biedronce, może być inna ryba np. dorsz, mintaj) 
  • 1 i 1/2 cytryny 
  • 1 por
  • 200 ml śmietany ( najlepiej 30%, może być 18%)
  • 1 łyżka mąki 
  • dwie łyżki masła 
  • kostka rosołowa
  • 1 kg ziemniaków 
  • 3 łyżki oleju + olej do smażenia ryby 
  • sól 
  • pieprz

Zaczynamy od podzielenia filetów na kawałki, które będą nam najbardziej odpowiadały. Filety przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z jednej cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na jakieś 2-3 godziny. W tym czasie ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na frytki. Przekładamy do miski i mieszamy razem z trzema łyżkami oleju, doprawiamy solą oraz pieprzą i odstawiamy. 

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na nim frytki, które jeszcze raz dokładnie mieszamy z olejem. Frytki wkładamy do piekarnika na 15 minut. W tym czasie pora obieramy z liści i zostawiamy białą część, którą kroimy na drobne plasterki. W średnim garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła i podsmażamy na nim pokrojonego pora przez 3-4 minuty. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do pora, gotujemy do miękkości na małym ogniu około 10 minut. Frytki po 15 minutach mieszamy i wkładamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut, trzymamy aż uzyskamy nasz ulubiony efekt, ja lubię kiedy końcówki frytek, są przypieczone. Do pora z rosołkiem dodajemy śmietanę oraz łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia po czym dodajemy sok z połowy cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i sos mamy gotowy.  

Kiedy sos porowy mamy już gotowy, a frytki się pieką bierzemy się za smażenie rybki. Na dużej patelni rozgrzewamy 0,5 cm warstwę oleju i czekamy aż mocno się rozgrzeje. Rybę panierujemy i wrzucamy na gorący olej, smażymy po około 3 minuty z każdej strony, aż panierka z bułki tartej będzie złocisto-brązowa. Rybkę przekładamy na papierowy ręcznik, czekamy pół minuty aż nadmiar tłuszczu odcieknie i gotowe. Usmażoną rybę podajemy z frytkami i sosem porowym. Możemy również podać ulubioną surówkę.  

Smacznego! 

6 komentarzy:

  1. pycha ! pomysł z sosem porowym - świetny !

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne połączenie, uwielbiam sos porowy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny obiadek, lubię takie zestawienie smaków :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubie taka rybke. Kiedys, na poczatku mojego bloga, tez robilam to danie i pamietam, ze bardzo nam smakowalo :)

    OdpowiedzUsuń