poniedziałek, 15 grudnia 2014

Przepis na keks z bakaliami

Puszysty keks z bakaliami 







Pyszne ciasto z dużą ilością bakalii. Keks zachowuje świeżość na długo, spokojnie możemy go przechowywać nawet przez tydzień. 


Składniki: 
  • 250g masła roślinnego miękkiego 
  • 300g mąki pszennej + 2 łyżki mąki do bakalii
  • 200g cukru 
  • 5 jajek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • pół cytryny
  • 300g ulubionych bakalii 
  • bułka tarta i masło do wysmarowania formy 

Bakalie siekamy na mniejsze kawałki. Ja użyłem suszonych moreli, daktylii, orzechów laskowych oraz rodzynek i żurawiny. Pokrojone bakalie przekładamy do miski dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy. 

Formę keksową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C. 

Masło ucieramy za pomocą miksera z cukrem, ciągle miksując dodajemy jajka oraz sok z cytryny. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy aż składniki się połączą, nie miksujmy zbyt długo, bo ciasto traci wtedy puszystość. Dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około godziny i 10 minut, sprawdzamy po godzinie patyczkiem czy ciasto się upiekło, jeśli nie to zostawiamy na jeszcze kilka minut. 

Podajemy obsypanego cukrem pudrem. Smacznego! 

5 komentarzy:

  1. Mniam, świetne ciacho, już się robi coraz bardziej świątecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ bakalii w środku, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. to ciasto zjadałam z masłem na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny Ci wyszedł, poproszę kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obowiązkowe ciasto na święta. Mniam, mniam... :)

    OdpowiedzUsuń