Puszysty keks z bakaliami
Pyszne ciasto z dużą ilością bakalii. Keks zachowuje świeżość na długo, spokojnie możemy go przechowywać nawet przez tydzień.
Składniki:
- 250g masła roślinnego miękkiego
- 300g mąki pszennej + 2 łyżki mąki do bakalii
- 200g cukru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół cytryny
- 300g ulubionych bakalii
- bułka tarta i masło do wysmarowania formy
Bakalie siekamy na mniejsze kawałki. Ja użyłem suszonych moreli, daktylii, orzechów laskowych oraz rodzynek i żurawiny. Pokrojone bakalie przekładamy do miski dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy.
Formę keksową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C.
Masło ucieramy za pomocą miksera z cukrem, ciągle miksując dodajemy jajka oraz sok z cytryny. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy aż składniki się połączą, nie miksujmy zbyt długo, bo ciasto traci wtedy puszystość. Dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około godziny i 10 minut, sprawdzamy po godzinie patyczkiem czy ciasto się upiekło, jeśli nie to zostawiamy na jeszcze kilka minut.
Podajemy obsypanego cukrem pudrem. Smacznego!
Mniam, świetne ciacho, już się robi coraz bardziej świątecznie:)
OdpowiedzUsuńAleż bakalii w środku, pycha:)
OdpowiedzUsuńto ciasto zjadałam z masłem na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny Ci wyszedł, poproszę kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńObowiązkowe ciasto na święta. Mniam, mniam... :)
OdpowiedzUsuń