czwartek, 11 grudnia 2014

Pierogi z zieloną soczewicą

Pierogi z zieloną soczewicą 


gotowe pierogi 

soczewica, pieczarki i cebula potrzebne do pierogów


Przedstawiam przepis na pierogi z soczewicą, pieczarkami i cebulką. Alternatywa dla klasycznych pierogów z kapustą i grzybami. Pierogi wyszły bardzo smaczne! Polecam! 


Składniki: 
  • 2 szklanki mąki 
  • dwa jajka 
  • 3 łyżki soku z cebuli 
  • woda gorąca - tyle ile wchłonie diasto (około 1/2 szklanki) 
  • 1 łyżka oleju 
  • 300g pieczarek 
  • 200g ugotowanej zielonej soczewicy 
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 jajko 
  • łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz 

Zaczynamy od zrobienia ciasta na pierogi. Do miski dodajemy dwa jajka, sok z cebuli, sól i zagniatamy stopniowo dodając wodę, ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i miękkie. Sok z cebuli uzyskałem przez przeciśnięcie cebuli przez sokowirówkę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy. 

Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki na cienkie plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim cebulę i pieczarki przez jakieś 5-7 minut. Następnie przez maszynkę do mielenia przepuszczamy cebulę z pieczarkami oraz ugotowaną soczewicę. Do masy dodajemy jajko, sos sosojowy oraz sól i pieprz do smaku, wszystko dokładnie mieszamy. 

Ciasto rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy i wykrawamy za pomocą szklanki kółka, do każdego nakłądamy po łyżce masy i zlepiamy. Pierogi gotoujemy przez 2 minuty we osolonym wrzątku. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz