Pierogi z zieloną soczewicą
gotowe pierogi |
soczewica, pieczarki i cebula potrzebne do pierogów |
Przedstawiam przepis na pierogi z soczewicą, pieczarkami i cebulką. Alternatywa dla klasycznych pierogów z kapustą i grzybami. Pierogi wyszły bardzo smaczne! Polecam!
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- dwa jajka
- 3 łyżki soku z cebuli
- woda gorąca - tyle ile wchłonie diasto (około 1/2 szklanki)
- 1 łyżka oleju
- 300g pieczarek
- 200g ugotowanej zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- łyżeczka sosu sojowego
- sól, pieprz
Zaczynamy od zrobienia ciasta na pierogi. Do miski dodajemy dwa jajka, sok z cebuli, sól i zagniatamy stopniowo dodając wodę, ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i miękkie. Sok z cebuli uzyskałem przez przeciśnięcie cebuli przez sokowirówkę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki na cienkie plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim cebulę i pieczarki przez jakieś 5-7 minut. Następnie przez maszynkę do mielenia przepuszczamy cebulę z pieczarkami oraz ugotowaną soczewicę. Do masy dodajemy jajko, sos sosojowy oraz sól i pieprz do smaku, wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy i wykrawamy za pomocą szklanki kółka, do każdego nakłądamy po łyżce masy i zlepiamy. Pierogi gotoujemy przez 2 minuty we osolonym wrzątku. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz