poniedziałek, 10 listopada 2014

Chleb pszenny razowy

Przepis na chleb pszenny razowy 

przepis na chleb

Prosty przepis na bardzo smaczny chlebek. Od razu po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i wilgotny środek, najlepiej smakuje wystudzony, tylko trochę ciepły. 

 

Składniki:
  • 20g  świeżych drożdży 
  • 1/4 szklani ciepłego mleka 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka wody 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżka soli 

Zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego. Pokruszone drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Przelewamy do miski. Dodajemy szklankę mąki pszennej i odstawiamy na 20 minut. 

Po tym czasie dodajemy mąkę razową oraz wodę, sól, oliwę i miód. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk, możemy podsypać jeszcze trochę mąki. Odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C - góra-dół.

Ciasto umieszczamy w keksówce i odstawiamy jeszcze na 15 minut. Nacinamy chlebek, aby nie pękał podczas pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 45-50 minut.Najlepiej smakuje, kiedy jest lekko ciepły.

Smacznego!

3 komentarze: