Przepis na chleb pszenny razowy
Prosty przepis na bardzo smaczny chlebek. Od razu po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i wilgotny środek, najlepiej smakuje wystudzony, tylko trochę ciepły.
Składniki:
- 20g świeżych drożdży
- 1/4 szklani ciepłego mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soli
Zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego. Pokruszone drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Przelewamy do miski. Dodajemy szklankę mąki pszennej i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie dodajemy mąkę razową oraz wodę, sól, oliwę i miód. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk, możemy podsypać jeszcze trochę mąki. Odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C - góra-dół.
Ciasto umieszczamy w keksówce i odstawiamy jeszcze na 15 minut. Nacinamy chlebek, aby nie pękał podczas pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 45-50 minut.Najlepiej smakuje, kiedy jest lekko ciepły.
Smacznego!
domowy chleb najlepszy!
OdpowiedzUsuńAż poczułam jego zapach przez internet! Naprawdę! :)
OdpowiedzUsuńnaczytane.blog.pl
Wygląda bosko, idealny chlebek:)
OdpowiedzUsuń