Śledzie w śmietanie - najlepsze!
gotowe śledzie w śmietanie |
pokrojone warzywa, jajko i jabłko oraz skropione octem i doprawione pieprzem śledzie |
Bardzo prosty przepis na pysznego śledzika w śmietanie. Sprawdzi się na każdą okazję, imieniny, urodziny czy w święta.
Składniki:
- 7 płatów śledziowych matjas
- trzy łyżeczki octu
- dwie szczypty pieprzu
- 1 cebula
- 3 ogórki kiszone
- 1 kwaskowe jabłko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- szypta cukru
- 250ml śmietany 18%
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 jajko na twardo
Śledzie przekładamy do miski i moczymy w mleku przez minimum 5 godzin. Po tym czasie odcedzamy je i opłukujemy pod zimną wodą. Następnie kroimy w paski takie jak na zdjęciu. Skrapiamy octem, doprawiamy pieprzem i odstawiamy.
Cebulę, obrane jajko i ogórki kroimy w drobną kostkę, jabłko ścieramy na tarce na grubych oczkach, przekładamy wszystko do miski i mieszamy razem ze śmietaną, muztardą, majonezem i cukrem.
Śledzie odcedzamy z nadmiaru płynu i mieszamy w misce z sosem śmietanowym. Podajemy od razu lub przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na noc, wtedy smaki się lepiej przegryzą i będą jeszcze lepsze.
Smacznego!
Pychota :) uwielbiam śledzie w takiej postaci.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takiego śledzika:)
OdpowiedzUsuńŚledzie zapowiadają się bardzo smacznie co wynika z składników,bardzo ciekawy przepis wypróbuję
OdpowiedzUsuńnawet dziś ...
Pozdrawiam )