wtorek, 18 listopada 2014

Przepis na śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie - najlepsze! 


gotowe śledzie w śmietanie

pokrojone warzywa, jajko i jabłko oraz skropione octem i doprawione pieprzem śledzie


Bardzo prosty przepis na pysznego śledzika w śmietanie. Sprawdzi się na każdą okazję, imieniny, urodziny czy w święta. 


Składniki: 
  • 7 płatów śledziowych matjas
  • trzy łyżeczki octu 
  • dwie szczypty pieprzu 
  • 1 cebula 
  • 3 ogórki kiszone 
  • 1 kwaskowe jabłko 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • szypta cukru 
  • 250ml śmietany 18% 
  • 3 łyżki majonezu 
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 jajko na twardo 


Śledzie przekładamy do miski i moczymy w mleku przez minimum 5 godzin. Po tym czasie odcedzamy je i opłukujemy pod zimną wodą. Następnie kroimy w paski takie jak na zdjęciu. Skrapiamy octem, doprawiamy pieprzem i odstawiamy. 

Cebulę, obrane jajko i ogórki kroimy w drobną kostkę, jabłko ścieramy na tarce na grubych oczkach, przekładamy wszystko do miski i mieszamy razem ze śmietaną, muztardą, majonezem i cukrem. 

Śledzie odcedzamy z nadmiaru płynu i mieszamy w misce z sosem śmietanowym. Podajemy od razu lub przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na noc, wtedy smaki się lepiej przegryzą i będą jeszcze lepsze. 

Smacznego!  

3 komentarze:

  1. Pychota :) uwielbiam śledzie w takiej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śledzie zapowiadają się bardzo smacznie co wynika z składników,bardzo ciekawy przepis wypróbuję
    nawet dziś ...
    Pozdrawiam )

    OdpowiedzUsuń