Przepis na włoskie ciasteczka
upieczone ciasteczka |
posiekane migdały |
wyrobione ciasto |
ciasto podzielone na trzy części |
ciasto po pierwszym pieczeniu krojone na ciasteczka |
ciasteczka przed drugim pieczeniem |
Włoskie ciasteczka dwa razy pieczone, znane również jako cantuccini. Prato biscotti to najbardziej znany deser kuchni toskańskiej, zawierają dużo migdałów. Przed zjedzeniem macza się je w kawie lub winie. Przepis nie jest trudny, polecam.
Składniki:
- 150g całych migdałów
- 50g płatków migdałów
- 300g mąki pszennej
- 100g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 duże jajka - lekko ubite
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1 białko - rozbełtane
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sód oczyszczoną i sól. Dodajemy ubite jajka, wanilię i skórkę z cytryny. Mieszamy, aż ciasto będzie dokładnie wymieszane i gęste. Odstawiamy na 5 minut. Następnie ugniatamy przez kolejne 3 minuty, mieszając ciasto z wszystkimi migdałami.
Wyrobione ciasto dzielimy na trzy części, z każdej robimy wałek o średnicy około 3 cm. Wałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy i smarujemy z wierzchu rozbełtanym białkiem. Pieczemy je przez 18 minut w piekarniku nagrzanym
do 170 stopni C góra - dół.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia. Następnie przekładamy je na deskę do krojenia i kroimy na kawałki i grubości około 2,5 cm. Ciasteczka przekładamy na blachę i pieczemy przez kolejne 10-15 minut, aż zrobią się złotobrązowe. Najlepiej smakują z gorącą kawą lub kakao.
Smacznego!
Robiłam jakiś czas temu - wyglądały bardzo podobnie i były pyszne ;) Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńTeż muszę kiedyś zrobić:)
OdpowiedzUsuńciasteczka idealne!! :) zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html
OdpowiedzUsuńUwielbiam biscotti! Zreszta ja kocham chyba wszystko, co wloskie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te chrupaczki :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacha, robiłam je kiedyś i są rewelacyjne :-)
OdpowiedzUsuń