piątek, 7 listopada 2014

Pęczotto - pęczak z grzybami, szpinakiem i żołądkami drobiowymi

Prosty, pyszny i zdrowy obiad 

 


Risotto z kaszy pęczak, czyli pęczotto. Danie bardzo pożywne i smaczne. Przedstawiam w wersji z grzybami, szpinakiem i żołądkami drobiowymi. 

Składniki:
  • 3 szklanki kaszy pęczak 
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku
  • 400g mrożonego szpinaku
  • 400g grzybów (ja użyłem mrożonych prawdzików i podgrzybków) 
  • 500g żołądków drobiowych
  • gałka muszkatałowa
  • lubczyk suszony 
  • tymianek 
  • pieprz i sól 
  • kostka rosołowa 
  • olej 

Zaczynamy od opłukania żołądków, gotujemy je w wodzie z kostką rosołową do miękkości, trwa to około 80 minut. Po ugotowaniu żołądki odcedzamy i kroimy w plastry. Odstawiamy.

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, a odmrożone grzyby w plastry. Trzy łyżki oleju rozgrzewamy w garnku i podsmażamy na nim cebulę, czosnek i grzyby, często mieszamy. Trwa to około 6-7 minut. Następnie dorzucamy przepłukany na sicie pęczak i zalewamy go sześcioma szklankami wody. Dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojone żołądki, gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. W tym czasie szpinak odmrażam na dużej patelni, tak, żeby cała woda odparowała.

Po 20 minutach dodaję szpinak i sprawdzam miękkość kaszy, jeśli, jest za twarda to dolewam jeszcze 1 szklankę wody. Gotuję jeszcze około 7 minut ciągle mieszając. Na koniec możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem.

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

1 komentarz: