Prosty, pyszny i zdrowy obiad
Risotto z kaszy pęczak, czyli pęczotto. Danie bardzo pożywne i smaczne. Przedstawiam w wersji z grzybami, szpinakiem i żołądkami drobiowymi.
Składniki:
- 3 szklanki kaszy pęczak
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400g mrożonego szpinaku
- 400g grzybów (ja użyłem mrożonych prawdzików i podgrzybków)
- 500g żołądków drobiowych
- gałka muszkatałowa
- lubczyk suszony
- tymianek
- pieprz i sól
- kostka rosołowa
- olej
Zaczynamy od opłukania żołądków, gotujemy je w wodzie z kostką rosołową do miękkości, trwa to około 80 minut. Po ugotowaniu żołądki odcedzamy i kroimy w plastry. Odstawiamy.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, a odmrożone grzyby w plastry. Trzy łyżki oleju rozgrzewamy w garnku i podsmażamy na nim cebulę, czosnek i grzyby, często mieszamy. Trwa to około 6-7 minut. Następnie dorzucamy przepłukany na sicie pęczak i zalewamy go sześcioma szklankami wody. Dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojone żołądki, gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. W tym czasie szpinak odmrażam na dużej patelni, tak, żeby cała woda odparowała.
Po 20 minutach dodaję szpinak i sprawdzam miękkość kaszy, jeśli, jest za twarda to dolewam jeszcze 1 szklankę wody. Gotuję jeszcze około 7 minut ciągle mieszając. Na koniec możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Bardzo ciekawe danie, mniam, i jakie zdrowe:)
OdpowiedzUsuń