Przepis na empanadillas
Ciasto na pierożki |
pokrojone warzywa |
gotowy farsz |
farsz nałożony na kółko wycięte z ciasta |
empanadillas na blaszce, gotowe do pieczenia |
Przedstawiam przepis na świetną przekąskę - pierożki empanadillas. Tradycyjnie przygotowuje się je smażąc na głębokim tłuszczu, ja przedstawiam wersję empanadillas el horno, czyli z pieca. Farsze do pierożków mogą być różne, ja wybrałem kurczaka z dodatkiem warzyw. Przepis nie jest trudny, polecam.
Składniki:
Farsz:
- 200g mięsa z kuraczaka (ja użyłem mięsa z ugotowanych udek kurczaka)
- 1 czerwona cebula
- pół małego pora
- 4 czarne oliwki
- 4 zielone oliwki
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki kukurydzy
- 1 łyżeczka małych kaparków hiszpańskich z zalewy
- kilka ziarenek zielonego pieprzu (może być pieprz czarny)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- trzy łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
Ciasto:
- 500g mąki tortowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml letniej wody
- 50g ciepłego masła
- 1 jajko
Mąkę, cukier i sól mieszamy razem w misce, robimy wgłębienie i dodajemy jajko. Następnie dodajemy wodę oraz masło i wszystko razem wyrabiamy. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Ciasto odkładamy na 20 minut w chłodne miejsce.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, pora i oliwki w drobne paseczki. Pieprz rozgniatamy za pomocą szerokiego noża, a kapary siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę z czosnkiem i przesmażamy przez 2 minuty, następnie dorzucamy kurczaka oraz resztę warzyw i wszystko przesmażamy przez 5 minut. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Farsz gotowy.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Góra-dół.
Ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i wycinamy z niego kółka o średnicy około 10 cm. Do każdego kółka nakłądamy łyżkę farszu i zlepiamy pierożki. Zlepienie dociskamy za pomocą widelca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i tam kładziemy pierożki. Jajko rozbełtujemy w miseczce i smarujemy wszystkie empanadillas. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut, do momentu aż ciasto się pięknie zrumieni.
Smacznego!
Kocham smaki Hiszpanii, pyszne pierożki:)
OdpowiedzUsuńKuszą wyglądem :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńMożemy wprosić się na te pierożki?Przepis prosty a danie przepyszne.Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, chyba się wproszę do Ciebie na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na świetną przystawkę imprezową, podałabym jeszcze do tego dip czosnkowy :)
OdpowiedzUsuń