piątek, 14 listopada 2014

Kasza manna z karmelizowanymi jabłkami i cynamonem

Przepis na pyszne śniadanie lub deser



kasza manna z jabłkami



Pyszne, rozgrzewające śniadanie, idealne, kiedy za oknem, jest zimno. Polecam, bo robi się szybko, a naprawdę jest bardzo dobre! 



Składnik (jedna duża porcja lub dwie mniejsze): 
  • dwie szklanki mleka
  • trzy łyżki kaszy manny błyskawicznej 
  • trzy łyżki cukru 
  • 20g masła 
  • łyżeczka cukru waniliowego 
  • jedna małe jabłko 
  • pół łyżki cynamonu 


Jabłko kroimy w niedużą kostkę. Na małej patelni rozgrzewamy masło, kiedy się rozpuści dodajemy cukier, podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając przez 2 minuty. Następnie dodajemy jabłko i przesmażamy z karmelem przez 2 minuty, cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z palnika. 

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy łyżkę cukru, łyżeczkę cukru waniliowego i trzy łyżki kaszy manny. Całośc podgrzewamy, a od momentu zagotowania, gotujemy jakieś 3 minuty cały czas mieszając. Kiedy, jest gęsta, zdejmujemy z ognia. 

Kaszę manne przekładamy do miski i podajemy z karmelizowanym jabłkiem. 

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. delikatna manna i karmelizowane jabłka- pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności, idealny deser:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zgadzam się - śniadanie idealne :) świetnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kaszę manną i cynamon!

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezłe śniadanie,takie optymistyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie desery ,jabłka i cynamon ech ...zjadłabym porcyjkę ..
    Pyszności...

    OdpowiedzUsuń