Przepis na chipsy z jarmużu
upieczone chipsy |
chipsy przed pieczeniem |
Jarmuż to pyszne, ale niestety raczej mało popularne warzywo. Można z niego wyczarować super potrawy. Przedstawiam przepis na bardzo fajną i zdrową przekąskę - chipsy z jarmużu. Sezon na to warzywko trwa przez całą jesień i początek zimy, więc zapraszam do skorzystania z mojego przepisu.
- dwie szklanki porwanych liści jarmużu
- oliwa
- sól
- pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do 140 stopni C. Jarmuż myjemy i osuszamy, pozbywamy się łodygi, liście rwiemy na mniejsze kawałki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy na nim porwane liście jarmużu, skrapiamy go obficie oliwą oraz doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Pieczemy w piekarniku przez 7-8 minut, aż chipsy będą chrupiące, uważajmy, żeby się nam nie spaliły. Przekładamy do miski i podajemy.
Smacznego!
Samo zdrowie, mniam:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam. Jestem ciekawa jak smakują :-)
OdpowiedzUsuńNIgdy jeszcze jarmuzu nie jadlam chociaz to tutaj w DE bardzo popularne warzywo. Koniecznie musze sprobowac bo to przeciez samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńTeż nie jadłam, widziałam dużo osób je robi :) Gdzie takie liście można dostać? bo jakoś nie rzuciły mi się nigdzie w oczy :)
OdpowiedzUsuńW listopadzie i grudniu jarmuż znajdziemy w każdym dobrym warzywniaku. Ja swój otrzymałem od dziadków, jeszcze rośnie go mnóstwo na działce :)
OdpowiedzUsuń