Przepis na koperkową
Tradycyjna koperkowa z lanymi kluseczkami. Kilka prostych składników, a wychodzi nam bardzo fajna zupka. Polecam.
Składniki:
- 5 skrzydełek
- 1 por
- pół selera
- 3 pęczki koperku
- 4 łyżki masła
- 5 jajek
- 11 łyżek mąki
- 4 łyżki śmietany
- 1 cytryna
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka lubczyku suszonego
Do garnka wrzucamy umyte skrzydełka, selera, pora i lubczyk, całość zalewamy 2,5 litra wody. Gotujemy bulion, aż skrzydełka będą miękkie, trwa to około 1 godziny. W tym czasie w drugim garnku rozgrzewamy masło i dodajemy umyty i posiekany koperek. Dusimy 5 minut cały czas mieszając. Zdejmujemy z palnika i czekamy aż ugotuje się bulion.
Kiedy bulion się ugotuje przelewamy go przez sito do garnka z uduszonym koperkiem, wyciskamy sok z cytryny i gotujemy razem 10 minut. Śmietanę przykładamy do szklanki, dodajemy 3 łyżki zupy, mieszamy i wlewamy powoli do zupy ciągle mieszając. Gotujemy 5 minut. W tym czasie przygotowujemy lane kluseczki. Do duzej miski wbijamy jajka, dolewamy trzy łyżki wody, doprawiamy szczyptą soli i wszystko razem roztrzepujemy. Do tego dodajemy jeszcze 11 łyżek mąki i mieszamy na gładką masę. Powoli dolewamy do zupy cały czas mieszając i gotujemy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe.
Podajemy z ugotowanym jajkiem i ozdabiamy świeżym koperkiem.
Smacznego!
Podajemy z ugotowanym jajkiem i ozdabiamy świeżym koperkiem.
Smacznego!
Lubię koperek :) nigdy takiej zupy nie jadłam, ale zawsze jest czas na coś nowego :)
OdpowiedzUsuńnaczytane.blog.pl
Zupa koperkowa z jajkiem? Czemu nie... Pysznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńNie ważne jaka to zupa, ważne, że z kluseczkami :D Pychotka :)
OdpowiedzUsuńmniam! z jajkiem nie próbowałam jeszcze ;) dzięki za pomysl! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taka zupkę, aromatyczna i delikatna, mniam:)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńUlubiona zupa z dzieciństwa mojej Córki...
OdpowiedzUsuń