Przepis na Musake
Upieczona Musaka |
Przepis na bardzo smaczny i szybki do zrobienia obiad dla całej rodziny. Musaka, jest daniem bardzo popularnym w Grecji oraz w krajach bałkańskich, składa się z mielonego mięsa, bakłażanów i sosu pomidorowego.
Składniki:
- 600g mięsa mielonego wołowego
- 2 duże bakłażany
- 2 cebule
- 14 czarnych oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- szklanka soku pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 3 łyżki startego sera (użyłem gouda)
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C (góra-dół). Cebulę trzeba obrać i posiekać w drobną kostkę. Podsmażamy ją na 2 łyzkach rozgrzanego oleju. Po chwili dodajemy mięso i smażymy razem jakieś 5 minut ciągle mieszając. Następnie wlewamy sok i dusimy pod przykryciem przez jakieś 20 minut.
W tym czasie bakłażany myjemy i kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przelewamy je wodą i osączamy suchą ściereczką. Do uduszonego mięsa dodajemy koncentrat, sól i pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojone na pół oliwki, wszystko dokładnie mieszamy.
Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i układamy na zmianę warstwy bakłażana i mięsa. Całość zalewamy mlekiem roztrzepanym z jajkiem i serem, doprawionym solą i gałką muszkatołową. Pieczemy 30 minut. Możemy podawać z sałatą lub same.
Smacznego!
o, musaki jeszcze nie jadłam. z pewnością spróbuję bo wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńmmm, musaka! bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy tego nie jadłam, a wygląda tak smakowicie!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!!! Bardzo chętnie się wproszę na obiad!
OdpowiedzUsuńPs. Pozdrawiam i zapraszam do nas! :) Do kuchni matki i córki.
Mniam, kocham musakę i wszytskie zapiekanki, wygląda cudnie:)
OdpowiedzUsuńzawsze chciałam ją zrobić i jakoś schodziło na drugi plan.. :( muszę to zmienić!
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuń