poniedziałek, 22 grudnia 2014

Sernik makowy

Przepis na sernik makowy 


na drugi dzień po schłodzeniu w lodówce

spód z ciastek



masa serowa

masa makowa


Sernik makowy to świetne połączenie sernika z makowcem. Przepis jest bardzo prosty. Sernik trzeba zrobić dzień wcześniej, ponieważ musi się dobrze schłodzić. Przepis zaczerpnięty ze strony kotlet tv, troszkę zmodyfikowany.


Składniki (tortownica 23cm):
  • 1 kg sera (trzeba patrzeć na etykietce, żeby był niesłodzony) 
  • 4 jajka 
  • 3/4 szklanki cukru +2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • otarta skórka z całej pomarańczy 
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 400g masy makowej z bakaliami 
  • 100g masła 
  • 200g ciastek zbożowych 

Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni C - góra-dół. Ciasteczka kruszymy na drobne kawałki. W niedużym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy okruszki i mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Formę smarujemy masłem i obsypujemy niedużą ilością bułki tartej. Dno wykładamy ciastkami. 

Do miski przekładamy ser, dodajemy 3 jajka, 3/4 szklanki cukru, otartą skórkę z pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i aromat waniliowy. Mieszamy wszystko na niskich obrotach, aż składniki się połączą. 

Do drugiej miski przekładamy trzy łyżki masy serowej, dodajemy masę makową, jajko, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i wszystko mieszamy łyżką. 

Pierwszą do formy przekładamy masę serową, równamy i na to wykładamy delikatnie masę makową. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę i 45 minut, aż ciasto zetnie się z wierzchu. Ciasto studzimy na kratce w uchylonym piekarniku, Następnie przekładamy do lodówki i schładzamy przez całą noc. 

Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Cudny serniczek, pysznie się prezentuje :-) Wesołych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, wygląda pięknie, Szczęśliwego Nowego Roku:)

    OdpowiedzUsuń