wtorek, 11 listopada 2014

Bułeczki z czekoladą

Przepis na bułeczki z czekoladą i kruszonką 


upieczone bułeczki


ciasto podzielone na kulki - po wyrośnięciu

wyrośnięte bułeczki posypane kruszonką przed pieczeniem



Przedstawiam prosty przepis na pyszne bułeczki z czekoladą. Najlepsze, są od razu po upieczeniu, kiedy czekolada, jest jeszcze płynna. Trzeba je zjeść szybko, bo na drugi dzień czerstwieją, ale myślę, że znikną z waszych stołów w ciągu kilkunastu minut :) 



Składniki: 
  • 450g mąki pszennej tortowej + 100g na kruszonkę
  • 200g ciepłego mleka 
  • opakowanie suchych drożdży lub 20g drożdży świeżych 
  • 2 jajka 
  • 60g cukru + 50g na kruszonkę
  • szczypta soli 
  • 100g miękkiego masła + 50g na kruszonkę  
  • 120g czekolady mlecznej

Do mleka dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut, żeby zaczęły pracować. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jedno jajko i mleko z drożdżami, mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dorzucamy masło i ponownie wyrabiamy ciasto, aż nie będzie kleić się do rąk, możemy podsypać jeszcze małą ilością mąki.  Miskę opruszamy mąką, kładziemy w niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. 

Po tym czasie ciasto dzielimy na kulki (mi wyszło 13), kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut do wyrastania. Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Następnie każdą z kulek wałkujemy na okrąg, nakładamy na nią trochę czekolady, zawijamy jak rulonik, brzegi sklejamy i delikatnie formujemy ładną, podłużną bułeczkę. Kładziemy wszystkie na papierze do pieczenie i zostawiamy do wyrastania na jakieś 40 minut. 

Składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wszystkie razem ucieramy palcami, aż powstanie ładna kruszonka. Piekarnik nastawiamy na 210 stopni C - góra dół. 

Przed pieczeniem bułeczki nacinamy, smarujemy rozbełtanym jakiem i obsypujemy kruszonką. 

Pieczemy przez 12 minut do uzyskania ładnego złotego koloru. Najlepiej smakują ciepłe. 

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Pychota :) Zjadłabym z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj robiłam moje pierwsze bułeczki, byly pyszne, osmieliłam sie i na pewno niedługo wypróbuję Twój przepis, juz leci do zakładek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja poproszę taką bułeczkę :-) wyglądają świetnie i z pewnością są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń