wtorek, 25 listopada 2014

Chipsy z jarmużu

Przepis na chipsy z jarmużu 


upieczone chipsy

chipsy przed pieczeniem


Jarmuż to pyszne, ale niestety raczej mało popularne warzywo. Można z niego wyczarować super potrawy. Przedstawiam przepis na bardzo fajną i zdrową przekąskę - chipsy z jarmużu. Sezon na to warzywko trwa przez całą jesień i początek zimy, więc zapraszam do skorzystania z mojego przepisu. 


Składniki:
  • dwie szklanki porwanych liści jarmużu 
  • oliwa 
  • sól 
  • pieprz 

Piekarnik rozgrzewamy do 140 stopni C. Jarmuż myjemy i osuszamy, pozbywamy się łodygi, liście rwiemy na mniejsze kawałki.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy na nim porwane liście jarmużu, skrapiamy go obficie oliwą oraz doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Pieczemy w piekarniku przez 7-8 minut, aż chipsy będą chrupiące, uważajmy, żeby się nam nie spaliły. Przekładamy do miski i podajemy.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam. Jestem ciekawa jak smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. NIgdy jeszcze jarmuzu nie jadlam chociaz to tutaj w DE bardzo popularne warzywo. Koniecznie musze sprobowac bo to przeciez samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też nie jadłam, widziałam dużo osób je robi :) Gdzie takie liście można dostać? bo jakoś nie rzuciły mi się nigdzie w oczy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W listopadzie i grudniu jarmuż znajdziemy w każdym dobrym warzywniaku. Ja swój otrzymałem od dziadków, jeszcze rośnie go mnóstwo na działce :)

    OdpowiedzUsuń