piątek, 21 listopada 2014

Empanadillas z kurczakiem - hiszpańskie pierożki

Przepis na empanadillas



Ciasto na pierożki

pokrojone warzywa

gotowy farsz

farsz nałożony na kółko wycięte z ciasta

empanadillas na blaszce, gotowe do pieczenia



Przedstawiam przepis na świetną przekąskę - pierożki empanadillas. Tradycyjnie przygotowuje się je smażąc na głębokim tłuszczu, ja przedstawiam wersję empanadillas el horno, czyli z pieca. Farsze do pierożków mogą być różne, ja wybrałem kurczaka z dodatkiem warzyw. Przepis nie jest trudny, polecam. 


Składniki: 

Farsz:
  • 200g mięsa z kuraczaka (ja użyłem mięsa z ugotowanych udek kurczaka) 
  • 1 czerwona cebula 
  • pół małego pora 
  • 4 czarne oliwki 
  • 4 zielone oliwki 
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • 3 łyżki kukurydzy 
  • 1 łyżeczka małych kaparków hiszpańskich z zalewy 
  • kilka ziarenek zielonego pieprzu (może być pieprz czarny) 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • trzy łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 jajko
Ciasto: 
  • 500g mąki tortowej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 250 ml letniej wody 
  • 50g ciepłego masła 
  • 1 jajko 


Mąkę, cukier i sól mieszamy razem w misce, robimy wgłębienie i dodajemy jajko. Następnie dodajemy wodę oraz masło i wszystko razem wyrabiamy. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Ciasto odkładamy na 20 minut w chłodne miejsce. 

W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, pora i oliwki w drobne paseczki. Pieprz rozgniatamy za pomocą szerokiego noża, a kapary siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę z czosnkiem i przesmażamy przez 2 minuty, następnie dorzucamy kurczaka oraz resztę warzyw i wszystko przesmażamy przez 5 minut. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Farsz gotowy. 

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Góra-dół. 

Ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i wycinamy z niego kółka o średnicy około 10 cm. Do każdego kółka nakłądamy łyżkę farszu i zlepiamy pierożki. Zlepienie dociskamy za pomocą widelca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i tam kładziemy pierożki. Jajko rozbełtujemy w miseczce i smarujemy wszystkie empanadillas. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut, do momentu aż ciasto się pięknie zrumieni. 

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Kocham smaki Hiszpanii, pyszne pierożki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Możemy wprosić się na te pierożki?Przepis prosty a danie przepyszne.Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności, chyba się wproszę do Ciebie na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł na świetną przystawkę imprezową, podałabym jeszcze do tego dip czosnkowy :)

    OdpowiedzUsuń