niedziela, 2 listopada 2014

Musaka z mieloną wołowiną

Przepis na Musake 





Upieczona Musaka




Przepis na bardzo smaczny i szybki do zrobienia obiad dla całej rodziny. Musaka, jest daniem bardzo popularnym w Grecji oraz w krajach bałkańskich, składa się z mielonego mięsa, bakłażanów i sosu pomidorowego. 



Składniki: 
  • 600g mięsa mielonego wołowego 
  • 2 duże bakłażany 
  • 2 cebule 
  • 14 czarnych oliwek 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki oleju 
  • szklanka soku pomidorowego 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 2 szklanki mleka 
  • 3 jajka 
  • 3 łyżki startego sera (użyłem gouda)
  • sól i pieprz 
  • gałka muszkatołowa 


Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C (góra-dół). Cebulę trzeba obrać i posiekać w drobną kostkę. Podsmażamy ją na 2 łyzkach rozgrzanego oleju. Po chwili dodajemy mięso i smażymy razem jakieś 5 minut ciągle mieszając. Następnie wlewamy sok i dusimy pod przykryciem przez jakieś 20 minut. 
W tym czasie bakłażany myjemy i kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przelewamy je wodą i osączamy suchą ściereczką. Do uduszonego mięsa dodajemy koncentrat, sól i pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojone na pół oliwki, wszystko dokładnie mieszamy. 

Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i układamy na zmianę warstwy bakłażana i mięsa. Całość zalewamy mlekiem roztrzepanym z jajkiem i serem, doprawionym solą i gałką muszkatołową. Pieczemy 30 minut. Możemy podawać z sałatą lub same. 

Smacznego! 

7 komentarzy:

  1. o, musaki jeszcze nie jadłam. z pewnością spróbuję bo wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nigdy tego nie jadłam, a wygląda tak smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale!!! Bardzo chętnie się wproszę na obiad!

    Ps. Pozdrawiam i zapraszam do nas! :) Do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, kocham musakę i wszytskie zapiekanki, wygląda cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zawsze chciałam ją zrobić i jakoś schodziło na drugi plan.. :( muszę to zmienić!

    OdpowiedzUsuń