Przepis na zapiekanke z kurczakiem pod ciastem francuskim
po upieczeniu |
kurczak w sosie z cebulą i pieczarkami w naczyniu żaroodpornym |
przed pieczeniem przykryte ciastem |
Przedstawiam kolejny pomysł na bardzo smaczny i prosty obiad, a w dodatku robi się go szybko. Kurczak pod ciastem francuskim wygląda efektownie, możemy go podać z warzywami gotowanymi na parze lub miksem sałat z dressingiem. Przepis zaczerpnięty z książki Jamiego Oliviera "30 minut w kuchni".
Składniki:
- duża podwójna pierś z kurczaka - około 500g
- 40g masła
- 2 łyżki oliwy
- jedna cebula
- 150g pieczarek
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 czubata łyżka śmietany
- 300 ml bulionu na kostce rosołowej
- łyżka suszonego tymianku
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 jajko
Zaczynamy od pokrojenia kurczaka w paski, cebuli w piórka, a pieczarek w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej masło, dorzucamy kurczaka i smażymy przez 3 minuty. Po tym czasie na patelnię dorzucamy pieczarki, cebulę oraz czubatą łyżkę mąki, mieszamy. Następnie dodajemy musztardę, śmietanę, i bulion. Doprawiamy tymiankiem, gałką muszkatołową oraz szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie miszamy i zostawiamy na małym ogniu na jakieś 10 minut.
W tym czasie wyjmujemy naczynie żaroodporne - moje miało wymiary 30 x 25 cm. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni góra-dół. Blat opruszamy mąką i rozwijmay na nim ciasto francuskie, lekko wałkujemy, a potem nacinamy kratki nożykiem. Jajko rozbełtujemy widelcem. Kiedy kurczak jest już gotowy, przekładamy wszystko z patelni do naczynia żaroodpornego i przykrywamy nadzienie ciastem francuskim upychając je przy brzegach (tj. na zdjęciu). Z wierzchu smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku przez 10-15 minut, aż ciasto się pięknie zrumieni. Możemy podać z ulubionymi warzywami.
Smacznego!
uwielbiam ciasto francuskie. bardzo fajny pomysł na zapiekankę :)
OdpowiedzUsuńJuż wylądował w zakładkach, uwielbiam takie dania. pyszności:)
OdpowiedzUsuńPyszne jedzonko:)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście szybkie i proste :-)
OdpowiedzUsuńpychotka, moje smaki :)
OdpowiedzUsuńAle smakowitości! :)
OdpowiedzUsuńPysznie! Jak to przepis Jamiego, to biore w ciemno. Uwielbiam jego kuchnie ;)
OdpowiedzUsuńto danie łączy wszystko, co kocham.. <3 <3
OdpowiedzUsuńSuper, taki obiadek zjadłabym ze smakiem, świetny pomysł :-) pozdrowonka :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Zapisuję do wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńŁał, super przepis :) Chyba polubimy się z tym blogiem :)
OdpowiedzUsuń