sobota, 15 listopada 2014

Kurczak pod ciastem francuskim - prosty i szybki obiad

Przepis na zapiekanke z kurczakiem pod ciastem francuskim 




po upieczeniu

kurczak w sosie z cebulą i pieczarkami w naczyniu żaroodpornym

przed pieczeniem przykryte ciastem




Przedstawiam kolejny pomysł na bardzo smaczny i prosty obiad, a w dodatku robi się go szybko. Kurczak pod ciastem francuskim wygląda efektownie, możemy go podać z warzywami gotowanymi na parze lub miksem sałat z dressingiem. Przepis zaczerpnięty z książki Jamiego Oliviera "30 minut w kuchni". 



Składniki: 
  • duża podwójna pierś z kurczaka - około 500g
  • 40g masła 
  • 2 łyżki oliwy
  • jedna cebula
  • 150g pieczarek 
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • 1 czubata łyżka śmietany 
  • 300 ml bulionu na kostce rosołowej 
  • łyżka suszonego tymianku 
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1 arkusz ciasta francuskiego 
  • 1 jajko 

Zaczynamy od pokrojenia kurczaka w paski, cebuli w piórka, a pieczarek w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej masło, dorzucamy kurczaka i smażymy przez 3 minuty. Po tym czasie na patelnię dorzucamy pieczarki, cebulę oraz czubatą łyżkę mąki, mieszamy. Następnie dodajemy musztardę, śmietanę, i bulion. Doprawiamy tymiankiem, gałką muszkatołową oraz szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie miszamy i zostawiamy na małym ogniu na jakieś 10 minut. 

W tym czasie wyjmujemy naczynie żaroodporne - moje miało wymiary 30 x 25 cm. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni góra-dół. Blat opruszamy mąką i rozwijmay na nim ciasto francuskie, lekko wałkujemy, a potem nacinamy kratki nożykiem. Jajko rozbełtujemy widelcem. Kiedy kurczak jest już gotowy, przekładamy wszystko z patelni do naczynia żaroodpornego i przykrywamy nadzienie ciastem francuskim upychając je przy brzegach (tj. na zdjęciu). Z wierzchu smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku przez 10-15 minut, aż ciasto się pięknie zrumieni. Możemy podać z ulubionymi warzywami. 

Smacznego! 

11 komentarzy:

  1. uwielbiam ciasto francuskie. bardzo fajny pomysł na zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wylądował w zakładkach, uwielbiam takie dania. pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. rzeczywiście szybkie i proste :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie! Jak to przepis Jamiego, to biore w ciemno. Uwielbiam jego kuchnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. to danie łączy wszystko, co kocham.. <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, taki obiadek zjadłabym ze smakiem, świetny pomysł :-) pozdrowonka :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł! Zapisuję do wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Łał, super przepis :) Chyba polubimy się z tym blogiem :)

    OdpowiedzUsuń