Grule z gzikiem
Upieczone ziemniaki z gzikiem |
Smaki, które pamiętam z corocznych wizyt w Tatrach. Grule, czyli ziemniaki. Nadziewane gzikiem, czyli twarożkiem, który, jest doprawiony czosnkiem i ziołami. Potrawa bardzo prosta w wykonaniu, a naprawdę pyszna i sycąca.
Składniki:
- około 8 ziemniaków średniej wielkości
- 250g twarogu półtustego
- 3 łyżki śmietany
- pęczek szczypiorku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki myjemy i szorujemy szczoteczką. Osuszamy pod ściereczką. Każdy ziemniak owijamy w folie aluminiową i pieczemy w temp. 200 stopni C przez jedną godzinę.
W czasie pieczenia przygotowujemy gzik, twaróg przekładamy do miski, dodajemy śmietanę i rozdrabniamy za pomocą widelca. Szczypiorek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do twarogu. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Wszystko dokładnie mieszamy.
Po godzinie pieczenia ziemniaki odwijamy z folii od góry i pieczemy jeszcze 12 minut.
Po tym czasie ziemniaki wyjmujemy z piekarnia nacinamy je w krzyżyk, delikatnie rozchylamy i nakładamy do każdego około 1,5 łyżki twarożku, jak zostanie to dokładamy. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 minut, żeby twarożek się lekko przyrumienił. Podajemy gorące.
Smacznego!
Super jedzonko ,pierwszy raz się spotykam ale bez wątpienia pieczone ziemniaczki z twarożkiem są przepyszne ,skorzystam z twojego przepisu ..
OdpowiedzUsuńNiebo dla podniebienia ,już bym zjadła kilka ..
Pozdrawiam )
klasyka! uwielbiam pyry z gzikiem :D
OdpowiedzUsuńJakie pyszności :-) miałam okazję takie jeść ale dawno temu :-) super przepis :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńJako rodowita poznanianka uwielbiam takie połączenie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam gzik :)
OdpowiedzUsuńKocham pieczone ziemniaki i uwielbiam twarożek, to danie dla mnie, mniam:) dziękuję za miły komentarz u mnie na blogu, zaprszam częściej, ja będe tu wpadać po pyszne inspiracje, obserwuję i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :-D
OdpowiedzUsuńooo, pyry i gzik;) znam nazwy, ale nigdy nie jadłam:) chyba trzeba wybrać się do Poznania, albo zrobić w domu:)
OdpowiedzUsuńProste, ale bardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńtak zrobione ziemniaczki są po prostu pyszne !!! jak dla mnie rewelacja :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń