czwartek, 30 października 2014

Pieczone ziemniaki z twarożkiem

Grule z gzikiem 


ziemniaki z gzikiem

Upieczone ziemniaki z gzikiem


Smaki, które pamiętam z corocznych wizyt w Tatrach. Grule, czyli ziemniaki. Nadziewane gzikiem, czyli twarożkiem, który, jest doprawiony czosnkiem i ziołami. Potrawa bardzo prosta w wykonaniu, a naprawdę pyszna i sycąca. 



Składniki: 
  • około 8 ziemniaków średniej wielkości 
  • 250g twarogu półtustego
  • 3 łyżki śmietany 
  • pęczek szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka oregano 
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Ziemniaki myjemy i szorujemy szczoteczką. Osuszamy pod ściereczką. Każdy ziemniak owijamy w folie aluminiową i pieczemy w temp. 200 stopni C przez jedną godzinę.

W czasie pieczenia przygotowujemy gzik, twaróg przekładamy do miski, dodajemy śmietanę i rozdrabniamy za pomocą widelca. Szczypiorek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do twarogu. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Wszystko dokładnie mieszamy. 

Po godzinie pieczenia ziemniaki odwijamy z folii od góry i pieczemy jeszcze 12 minut. 

Po tym czasie ziemniaki wyjmujemy z piekarnia nacinamy je w krzyżyk, delikatnie rozchylamy i nakładamy do każdego około 1,5 łyżki twarożku, jak zostanie to dokładamy. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 minut, żeby twarożek się lekko przyrumienił. Podajemy gorące. 

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Super jedzonko ,pierwszy raz się spotykam ale bez wątpienia pieczone ziemniaczki z twarożkiem są przepyszne ,skorzystam z twojego przepisu ..
    Niebo dla podniebienia ,już bym zjadła kilka ..
    Pozdrawiam )

    OdpowiedzUsuń
  2. klasyka! uwielbiam pyry z gzikiem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszności :-) miałam okazję takie jeść ale dawno temu :-) super przepis :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jako rodowita poznanianka uwielbiam takie połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham pieczone ziemniaki i uwielbiam twarożek, to danie dla mnie, mniam:) dziękuję za miły komentarz u mnie na blogu, zaprszam częściej, ja będe tu wpadać po pyszne inspiracje, obserwuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo, pyry i gzik;) znam nazwy, ale nigdy nie jadłam:) chyba trzeba wybrać się do Poznania, albo zrobić w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Proste, ale bardzo apetyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. tak zrobione ziemniaczki są po prostu pyszne !!! jak dla mnie rewelacja :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń