sobota, 1 listopada 2014

Zupa koperkowa

Przepis na koperkową




Tradycyjna koperkowa z lanymi kluseczkami. Kilka prostych składników, a wychodzi nam bardzo fajna zupka. Polecam. 



Składniki: 
  • 5 skrzydełek 
  • 1 por
  • pół selera 
  • 3 pęczki koperku 
  • 4 łyżki masła 
  • 5 jajek 
  • 11 łyżek mąki 
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 cytryna 
  • sól i pieprz 
  • 1 łyżeczka lubczyku suszonego 


Do garnka wrzucamy umyte skrzydełka, selera, pora i lubczyk, całość zalewamy 2,5 litra wody. Gotujemy bulion, aż skrzydełka będą miękkie,  trwa to około 1 godziny. W tym czasie w drugim garnku rozgrzewamy masło i dodajemy umyty i posiekany koperek. Dusimy  5 minut cały czas mieszając. Zdejmujemy z palnika i czekamy aż ugotuje się bulion. 

Kiedy bulion się ugotuje przelewamy go przez sito do garnka z uduszonym koperkiem, wyciskamy sok z cytryny i gotujemy razem 10 minut. Śmietanę przykładamy do szklanki, dodajemy 3 łyżki zupy, mieszamy i wlewamy powoli do zupy ciągle mieszając. Gotujemy 5 minut. W tym czasie przygotowujemy lane kluseczki. Do duzej miski wbijamy jajka, dolewamy trzy łyżki wody, doprawiamy szczyptą soli i wszystko razem roztrzepujemy. Do tego dodajemy jeszcze 11 łyżek mąki i mieszamy na gładką masę.  Powoli dolewamy do zupy cały czas mieszając i gotujemy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.  Gotowe.

Podajemy z ugotowanym jajkiem i ozdabiamy świeżym koperkiem.

Smacznego! 

7 komentarzy:

  1. Lubię koperek :) nigdy takiej zupy nie jadłam, ale zawsze jest czas na coś nowego :)

    naczytane.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa koperkowa z jajkiem? Czemu nie... Pysznie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ważne jaka to zupa, ważne, że z kluseczkami :D Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! z jajkiem nie próbowałam jeszcze ;) dzięki za pomysl! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię taka zupkę, aromatyczna i delikatna, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ulubiona zupa z dzieciństwa mojej Córki...

    OdpowiedzUsuń