Zupa krem z dyni i groszku z piersią kurczaka
Bardzo smaczna, rozgrzewająca zupa z dyni. Polecam wszystkim na jesienne chłodne dni.
Składniki:
- 1200 ml wody
- 2 filety z piersi kurczaka
- 6 ziemniaków
- 20 dag groszku zielonego ( może być mrożony)
- 20 dag obranej dyni
- 1 garść ziaren słonecznika
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz, imbir, curry, gałka muszkatałowa
Zaczynamy od przyrządzenia marynaty do kurczaka. Mieszamy oliwę, sos sojowy, sok z cytryny, miód i doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, curry, imbiru i gałki muszkatałowej. Zalewamy nią mięso i wkładamy je do lodówki na 45 minut. Ziemniaki obieramy i gotujemy razem z groszkiem i dynią w osolonej wodzie przez 30 minut. Kiedy, są już miękkie, doprawiamy łyżką curry, gałki muszkatałowej, szczyptą soli i pieprzu. Jeśli lubimy pikantne smaki, możemy dodać jeszcze łyżkę pieprzu cayenne. Całość miksujemy blenderem. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni.
Zupę wlewamy do talerzy, dodajemy usmażonego kurczaka i posypujemy ziarnami słonecznika.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz