niedziela, 12 października 2014

Zupa krem z dyni i groszku z piersią kurczaka

Zupa krem z dyni i groszku z piersią kurczaka 





Bardzo smaczna, rozgrzewająca zupa z dyni. Polecam wszystkim na jesienne chłodne dni.  


Składniki: 
  • 1200 ml wody 
  • 2 filety z piersi kurczaka 
  • 6 ziemniaków 
  • 20 dag groszku zielonego ( może być mrożony) 
  • 20 dag obranej dyni 
  • 1 garść ziaren słonecznika 
  • 4 łyżki oliwy 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 
  • 2 łyżeczki sosu sojowego 
  • 2 łyżeczki miodu 
  • sól, pieprz, imbir, curry, gałka muszkatałowa 
Zaczynamy od przyrządzenia marynaty do kurczaka. Mieszamy oliwę, sos sojowy, sok z cytryny, miód i doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, curry, imbiru i gałki muszkatałowej. Zalewamy nią mięso i wkładamy je do lodówki na 45 minut. Ziemniaki obieramy i gotujemy razem z groszkiem i dynią w osolonej wodzie przez 30 minut. Kiedy, są już miękkie, doprawiamy łyżką curry, gałki muszkatałowej, szczyptą soli i pieprzu. Jeśli lubimy pikantne smaki, możemy dodać jeszcze łyżkę pieprzu cayenne. Całość miksujemy blenderem. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. 

Zupę wlewamy do talerzy, dodajemy usmażonego kurczaka i posypujemy ziarnami słonecznika. 

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz