Ciasteczka z otrębami owsianymi i sezamem
Przed pieczeniem |
Po pieczeniu |
Pyszne chrupiące ciasteczka. Dodatek sezamu, suszonej żurawiny, otrębów owsianych i ziaren słonecznika, wzbogaca je o cenne wartości. Ciasteczka nie są nisko kaloryczne, ponieważ zawierają masło i mąkę pszenną, ale na pewno, są zdrowsze od sklepowych ciastek. Zawierają dużo błonnika dzięki zawartości otrębów owsianych. Polecam, ich wykonanie, jest bardzo proste!
Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 80g otrębów owsianych
- 40g ziaren słonecznika
- 50g sezamu
- dwie łyżki pokruszonych płatków migdałów
- dwie łyżki suszonej żurawiny
- cztery kostki czekolady gorzkiej drobno pokrojone
- 130g masła
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 100g cukru
- łyżka proszku do pieczenia
Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy. Następnie masło kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do miski z suchymi składnikami razem z trzema łyżkami jogurtu naturalnego. Mocno zagniatamy. Ciasto może się troszkę lepić do rąk, ale nie sprawi wam to problemu przy formowaniu ciasteczek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy na niej ciasteczka. Mi wyszło 18 ciasteczek. Pieczemy w 180 stopniach góra-dół około 15 minut, trzeba doglądać czy są zrumienione z wierzchu. Ciasteczka, są najlepsze na drugi dzień rano, super smakują w połączeniu z kawą lub ciepłym mlekiem.
Smacznego!
ile w nich zdrowia!
OdpowiedzUsuńfajne ciasteczka, w sam raz do herbatki
OdpowiedzUsuń