Klasyczny przepis na kopytka
Klasyczny, prosty przepis na kopytka, nikomu nie powinien sprawić problemu. Kopytka można podawać z masłem i cukrem, sosami owocowymi, warzywnymi czy mięsnymi. Każdy ma swoją ulubioną wersję.
Składniki:
- 1,2kg ziemniaków
- 1 duże jajko
- 200g mąki + do podsypywania
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Zostawiamy do ostygnięcia.
Kiedy ziemniaki wystygną dodajemy do nich jajko i mąkę. Szybko zagniatamy na jednolitę masę, ciasto może lekko się kleić do rąk, nie dosypujmy zbyt dużo mąki, ponieważ sprawi ona, że kopytka będą twardsze. Mała zawartość mąki powoduje, że są one miękkie.
Ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Podzielić na kilka równych częśći i uformować z nich wałeczki, wielkości palca. Wałeczki lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki.
Wodę zagotować w dużym garnku, dodać do niej dwie łyżki soli. Kiedy zacznie się gotować zmniejszamy ogień i wrzucamy do niej kopytka, robimy to partiami. Zamieszajmy raz drewnianą łyżką, żeby się nam nie przykleiły do garnka. Gotujemy je 2 minuty od momentu wypłynięcia.
Możemy podawać gorące.
Smacznego!
Bardzo lubię kopytka na słodko ,wyglądają na bardzo udane ......
OdpowiedzUsuńPyszności )