wtorek, 28 października 2014

Falafel - kotleciki z ciecierzycy

Przepis na falafel 

Podany z chlebkiem naan

Po usmażeniu

Zmielona masa z dodatkiem świeżej pietruszki i przypraw

 Falafel - bardzo popularna wegetariańska potrawa pochodząca z krajów arabskich.  Możemy się z nią spotkać w barach sprzedających kebaby, ale uwierzcie, że ta z ulicznych fast foodów nie może się równać z tą przyrządzoną przez nas w domu. Falafel musi być zrobiony z namoczonej ciecierzycy, a nie tej z puszki. Duża ilość przypraw sprawia, że są niezwykle aromatyczne. Świetnie smakują podane z chlebkiem naan, pitą czy tortillą oraz dodatkiem świeżych warzyw i sosów. 


Składniki (mi wyszło 30 sztuk):
  • 400g suchej ciecierzycy 
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka imbiru 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • olej do smażenia ( ja użyłem słonecznikowego) 
Zaczynamy od tego, że musimy namoczyć ciecierzycę, najlepiej przełożyć ją do miski, zalać dużą ilością wody i zostawić na noc. Ciecierzyca musi się moczyć minimum 7 godzin.

Namoczoną ciecierzycę odcedzamy, płukamy i mielimy w maszynce razem z cebulą. Do zmielonej masy dodajemy natkę pietruszki, sodę i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy dodając jeszcze trzy łyżki wody. Całość przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 40 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej (2-3 cm wysokości). Nabieramy łyżkę masy i formujemy z nich małe lekko spłaszczone kulki, z każdej strony dociskamy, żeby były dobrze zwarte. Smażymy na gorącym oleju około 3 minut z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu i gotowe.

Przepis na chlebek naan:  http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2014/10/chlebek-naan.html

Smacznego!


4 komentarze:

  1. jadłam oryginalny falafel podczas wakacji w Egipcie. chętnie odtworzyłabym ten smak u siebie w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy przepis, nie spotkałam się wcześniej z takim daniem i chętnie spróbuję tej nowości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jem mięsa, więc doskonale znam te kotleciki. i uwielbiam! ;)

    OdpowiedzUsuń