Przepis na falafel
Podany z chlebkiem naan |
Po usmażeniu |
Zmielona masa z dodatkiem świeżej pietruszki i przypraw |
Falafel - bardzo popularna wegetariańska potrawa pochodząca z krajów arabskich. Możemy się z nią spotkać w barach sprzedających kebaby, ale uwierzcie, że ta z ulicznych fast foodów nie może się równać z tą przyrządzoną przez nas w domu. Falafel musi być zrobiony z namoczonej ciecierzycy, a nie tej z puszki. Duża ilość przypraw sprawia, że są niezwykle aromatyczne. Świetnie smakują podane z chlebkiem naan, pitą czy tortillą oraz dodatkiem świeżych warzyw i sosów.
Składniki (mi wyszło 30 sztuk):
- 400g suchej ciecierzycy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- olej do smażenia ( ja użyłem słonecznikowego)
Namoczoną ciecierzycę odcedzamy, płukamy i mielimy w maszynce razem z cebulą. Do zmielonej masy dodajemy natkę pietruszki, sodę i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy dodając jeszcze trzy łyżki wody. Całość przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej (2-3 cm wysokości). Nabieramy łyżkę masy i formujemy z nich małe lekko spłaszczone kulki, z każdej strony dociskamy, żeby były dobrze zwarte. Smażymy na gorącym oleju około 3 minut z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu i gotowe.
Przepis na chlebek naan: http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2014/10/chlebek-naan.html
Smacznego!
jadłam oryginalny falafel podczas wakacji w Egipcie. chętnie odtworzyłabym ten smak u siebie w domu :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis, nie spotkałam się wcześniej z takim daniem i chętnie spróbuję tej nowości :)
OdpowiedzUsuńnie jem mięsa, więc doskonale znam te kotleciki. i uwielbiam! ;)
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń