Rozgrzewająca zupa krem z pomidorów i papryki
Idealna propozycja na jesienną pogodę. Zupa świetnie smakuje podana z chrupiącymi grzankami i tartą mozzarellą. Bardzo prosta do zrobienia.
Składniki:
- 1l passaty pomidorowej lub gęstego przecieru pomidorowego
- 250ml śmietanki 30%
- 4 czerwone papryki
- 6 pomidorów
- 3 żąbki czosnku
- 4 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- tarta mozzarella (niekoniecznie)
- grzanki (niekoniecznie)
- pietruszka (niekoniecznie)
Passatę lub przecier przelewamy do garnka i zagotowujemy. Paprykę i pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej paprykę, pomidory, czosnek, słodką i ostra paprykę, smażymy razem 10 minut.
Po tym czasie składniki z patelni dodajemy do garnka z passatą. Całość miksujemy blenderem aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do zupy dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku i gotowe. Podajemy z tartą mozzarellą, grzankami i posiekaną pietruszką.
Smacznego!
Musiała być pyszna!!!!
OdpowiedzUsuń