niedziela, 19 października 2014

Zupa z pomidorów i papryki

Rozgrzewająca zupa krem z pomidorów i papryki

 


Idealna propozycja na jesienną pogodę. Zupa świetnie smakuje podana z chrupiącymi grzankami i tartą mozzarellą. Bardzo prosta do zrobienia. 


Składniki: 
  • 1l passaty pomidorowej lub gęstego przecieru pomidorowego 
  • 250ml śmietanki 30% 
  • 4 czerwone papryki 
  • 6 pomidorów
  • 3 żąbki czosnku
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 2 łyżeczki ostrej papryki 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz
  • tarta mozzarella (niekoniecznie) 
  • grzanki (niekoniecznie) 
  • pietruszka (niekoniecznie) 
Passatę lub przecier przelewamy do garnka i zagotowujemy. Paprykę i pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej paprykę, pomidory, czosnek, słodką i ostra paprykę, smażymy razem 10 minut. 

Po tym czasie składniki z patelni dodajemy do garnka z passatą. Całość miksujemy blenderem aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do zupy dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku i gotowe. Podajemy z tartą mozzarellą, grzankami i posiekaną pietruszką. 

Smacznego!

1 komentarz: