Spaghetti frutti di mare
Śródziemnomorskie smaki w Twojej kuchni? Nic trudnego! Mój przepis na sphagetti z owocami morza, jest bardzo prosty do wykonania.
Składniki:
- 500g mrożonych owoców morza mix ( ja kupiłem w makro firmy fine food)
- 1 puszka pomidorów krojonych i obranych w zalewie
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- swieża bazylia ( może być suszona)
- ser tarty ( najlepiej parmezan)
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- oliwa
- sok z ćwiartki cytryny
- makaron spaghetti
Odmrażamy owoce morza, można to zrobić szybko przy użyciu mikrofalówki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebulę kroimy w kostkę, jeden ząbek czosnku w cienkie plastry. Rozgrzewamy łyżkę oliwy na głębokiej patelni, dodajemy cebulę i jeden ząbek czosnku, smażymy chwilę, żeby cebulka się lekko zeszkliła. Dwa ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Następnie dorzucamy odmrożone owoce morza. Smażymy razem z cebulą cztery minuty cały czas mieszając. Do całości dodajemy pomidory z puszki, sok z ćwiartki cytryny, paprykę słodką i gotujemy wszystko na patelni 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię oraz starty ser. Makaron odcedzamy i mieszamy dokładnie z sosem na patelni. Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz