poniedziałek, 13 października 2014

Przepis na szybkie spaghetti frutti di mare

Spaghetti frutti di mare 



sphagetti

Śródziemnomorskie smaki w Twojej kuchni? Nic trudnego! Mój przepis na sphagetti z owocami morza, jest bardzo prosty do wykonania. 


Składniki: 
  • 500g mrożonych owoców morza mix ( ja kupiłem w makro firmy fine food) 
  • 1 puszka pomidorów krojonych i obranych w zalewie 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 duża cebula 
  • swieża bazylia ( może być suszona) 
  • ser tarty ( najlepiej parmezan) 
  • sól i pieprz 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • oliwa 
  • sok z ćwiartki cytryny 
  • makaron spaghetti
Odmrażamy owoce morza, można to zrobić szybko przy użyciu mikrofalówki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebulę kroimy w kostkę, jeden ząbek czosnku w cienkie plastry. Rozgrzewamy łyżkę oliwy na głębokiej patelni, dodajemy cebulę i jeden ząbek czosnku, smażymy chwilę, żeby cebulka się lekko zeszkliła. Dwa ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Następnie dorzucamy odmrożone owoce morza. Smażymy razem z cebulą cztery minuty cały czas mieszając. Do całości dodajemy pomidory z puszki, sok z ćwiartki cytryny, paprykę słodką i gotujemy wszystko na patelni 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię oraz starty ser. Makaron odcedzamy i mieszamy dokładnie z sosem na patelni. Gotowe! 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz